Home / ZANIMLJIVOSTI / „SRPSKA VOJSKA JE PRVA I NAJHRABRIJA VOJSKA U EVROPI“- EVO ŠTA SU O SRBIJI REKLI Hitler, nemački general Makenzen, Habzburski princ…

„SRPSKA VOJSKA JE PRVA I NAJHRABRIJA VOJSKA U EVROPI“- EVO ŠTA SU O SRBIJI REKLI Hitler, nemački general Makenzen, Habzburski princ…

srbija- rat- vojska- vojnici

Tokom bogate istorije naše zemlje ostalo je bezbroj zabeleženih izreka i zapisa velikih istorijskih ličnosti, vojskovođa i pisaca.

– Greje me ovde jug! Na kraju, ovde su svi ljudi – LJUDI! Istorija ove zemlje koračala je samo za slavom! Ta zemlja je patila, živela, preživela i ostala tu, da uvek bude tu! Čini mi se da su Srbi isto toliko Rusi koliko i mi – Maksim Gorki

Uporedjujući Srbe i Hrvate, Hitler je naglasio:

– Hrvati nemaju nikakvu predstavu o državnosti i neće je nikada ni imati. Nasuprot njima, Srbi su narod koji je određen da ima državu i koji je kao narod održan. Njihova ideologija je velikosrpska. U njima postoji bezobzirna snaga otpora.

– Neka Srbi sačuvaju ovaj spomenik! On će naučiti njihovu decu šta vredi nezavisnost jednog naroda, pokazujući im po kakvu su cenu platili njihovi očevi. – Alfonso de Lamartin u svom prolasku kroz Niš, kada je video Ćele kulu.

– Uprkos svemu ja verujem u budućnost vašeg naroda. Duh Kosova, Karađorđa, Kumanova i Kajmakčalana ponovo će se probuditi. Mora se, međutim, brzo probuditi, jer bez njega ćete možda ponovo doživeti vreme robovanja koje ni u čemu neće zaostajati za onim pretrpljenim koje su vaši stari pobedili žrtvovanjem i junaštvom. Sudbina vam je u vlastitim rukama: blistava budućnost ili ponovo ropstvo! – Arčibald Rajs u delu „Čujte Srbi“.

– Vi ne polazite ni na italijanski, ni na ruski ni na francuski front. Vi polazite u borbu protiv jednog novog neprijatelja, opasnog, žilavog, hrabrog i oštrog. Vi polazite na srpski front i Srbiju, a Srbi su narod koji voli slobodu i koji se bori i žrtvuje do poslednjeg. Pazite da vam ovaj mali neprijatelj ne pomrači slavu i ne kompromituje dosadašnje uspehe. – Ovako je govorio svojoj vojsci nemački general, feldmaršal August fon Makenzen pred polazak na srpski front 1915.

– Srpska vojska je prva i najhrabrija vojska u Evropi. Ja to znam iz sopstvenog iskustva, jer sam protiv nje pošao da ratujem na Dunavu. Gospodo, šta ste mi učinili toga dana; posle borbe koja je trajala svega pola sata, vi ste uništili moju diviziju. Moji bataljoni bili su prosto zbrisani vašom užasnom vatrom. – Austrijski princ i mađarski maršal, nadvojvoda Josif Habsburški, obraćajući se Jovanu Dučiću.

– Srpska epska književnost biser je u evropskoj riznici, koji će nemački pesnici tek otkrivati u narednim stolećima. Divim se tim čvrsto izvajanim likovima i karakterima protkanim onim dubokim, doslednim osobinama, koje zaslužuju poštovanje zbog vernosti sebi i ne odstupanja od svoje vere u ideje i zaveštanja predaka. – Johan Volfgang Gete

– Srbija – to je jedna od najlepših i nahrabrijih stranica istorije čovečanstva. Srbija – to je potpuno junaštvo – reči admirala Kolčaka na banketu u Čeljabinsku februara 1919.

Check Also

NA AMERIČKOM NEBU PRIMEĆEN ČUDAN, UŽARENI OBJEKAT KOJI „IZLEĆE IZ MUNJE“ (ŠOK VIDEO)

Na američkom nebu primećen je neobičan, užareni objekat koji „izleće iz munje“. Video je objavljen …