Home / ZANIMLJIVOSTI / STEVICU JE KOD BUDVE POJELA AJKULA DUGA 7 METARA: Prava istina o smrtonosnom napadu u Crnoj Gori

STEVICU JE KOD BUDVE POJELA AJKULA DUGA 7 METARA: Prava istina o smrtonosnom napadu u Crnoj Gori

Iako se misli da bela ajkula retko posećuje Jadran, danas se podsećamo nekih najkrvoločnijih slučajeva

ajkula-napad-ajkuleFoto: Profimedia/Minden Pictures

Jedini poznati napad ajkule na čoveka u crnogorskom podmorju, koji se tragično završio, desio se 13. jula 1955. godine. Trojica studenata, veslajući, zastali su kod velike ravne stene na Mogrenu, da se okupaju.

U vodu je prvi uskočio 21-godišnji student elektrotehnike iz Čačka Stevan Stevica Tomašević i ubrzo nakon toga bio napadnut. Napad je bio smrtonosan već u prvom naletu jer je od strahovitog ugriza morske nemani mladić bio gotovo prepolovljen.

Prema tvrdnjama lokalnih ribara, Tomaševića je napala velika bela ajkula koja je navodno bila dugačka čak 6,5 metara. Prema sećanjima starijih Budvana, doplivala je u crnogorsko podmorje za jednim američkim brodom, prenosi mondo.me.

Porodica i prijatelji nesrećnog mladića isplovili su čamcima do mesta nesreće i oprostili se od njega bacivši cveće i vence u more. Mesec nakon tragedije, pri vrhu visoke stene koja se uzdiže iznad uvalice na rubu plaže Mogren, porodica nesrećnog mladića postavila je spomen ploču koja i danas stoji na istom mestu, ali se natpis više ne vidi.

Na tabli je ispisano: „U uvali iza ove stene, kupajući se sa drugovima, 13 VII 1955 izgubi život Stevan – Stevica Tomašević, student elektrotehnike iz Čačka, u svojoj 22 godini, kao žrtva morske nemani. Neutešna porodica i drugovi“.

O ovom događaju mediji nisu izveštavali! Prvi tekst posvećen ovoj tragediji koji može da se nađe u arhivi bio je članak objavljen u Pobjedi od 14. avgusta 1955. godine, a bio je posvećen postavljanju spomen table. Tek u trećoj rečenici spominje se kako je mladić stradao. „Nesrećni mladić koji je u Budvi letovao u koloniji studenata, nastradao je prilikom kupanja od morskog psa“, pisala je Pobjeda.

Zaključuje se da napad ajkule na čoveka nije u ono vreme bila „društveno-podobna tema“ da bi mediji o tome izveštavali. Čak i kada se pominjala nesreća kod Mogrena, to je bilo tek uzgred, bez osnovnih informacija i uglavnom uz netačne podatke.

Postoli legenda po kojoj je nesrećni mladić skočio sa stene direktno u čeljusti nemani koja ga je nakon toga progutala, a njenom nastajanju je verovatno doprineo ovakav odnos medija.

U skoro svim verzijama ove priče, mladić je bio žrtva velike bele ajkule. Ova ajkula veoma retko zalazi u Jadransko more, a još ređe prilazi obali. Pre 16 godina na pučini je mladunče ove nemani izvukao poznati budvanski ribar Ilija Rafailović.

Prema hrvatskim medijima iza svih smrtonosnih napada ajkula na istočnoj strani Jadrana stoji upravo velika bela ajkula. Zanimljiv je podatak da su sve žrtve stradale od napada ajkule bili turisti!

Prvi registrovani napad se desio u Kraljevici 21. avgusta 1934. godine, a žrtva je bila 17-godišnja Verica Novak iz Ljubljane. Meštani su rekli su je ribari upozoravali na ajkulu, ali da ih nije čula. Telo devojke nije nikada pronađeno.

Ubrzo posle tragedije kod Mogrena, od napada ajkule kod Opatije stradala je 32-godišnja Nemica Karla Podzun, koju je ajkula napala nekoliko metara od obale. Nakon prvog ugriza počela je da vrišti, ali pre nego što je iko stigao da joj pomogne ajkula je uspela da je odvuče u dubinu.

Studentu iz Beograda pet godina kasnije nedaleko od ovog mesta pet godina kasnije ajkula je otrgla obe noge i deo ruke.

Novi smrtonosni napad desio se opet pet godina kasnije, a tada kod Bakra stradao je 33-godišnji Čeh Jozef Treliac. Dok je plivao uz ribarsku mrežu sa ulovom tuna napala ga je bela ajkula. Uspeo je nekako da se dovuče do obale ali je ubrzo preminuo u bolnici.

Sledeća nesreća se dogodila u Istri, septembra 1917. godine, a tada je žrtva bio poljski turista Stanislav Klepa. Ajkula mu je odgrizla obe noge, pa je iskrvario na putu do bolnice.

Poslednji smrtonosni napad velike bele ajkule desio se 10. septembra 1974. godine kod Omiša, a tada je žrtva bio 21-godišnji Nemac Rolf Šnajder.

Na istočnoj strani Jadrana zabeležen je još samo jedan napad ajkule koji nije bio smrtonosan. Desio se kod ostrva Visa 6. oktobra 2008. godine. Slovenačkog turistu Damjana Peseka ajkula je ugrizla za levu potkolenicu.

Prirodni plen velike bele ajkule je tuna. To je jedna od retkih riba koja se poslednjih godine češće susreće u crnogorskom akvatoriju.

(Telegraf.rs)

Check Also

VULIN PRIZNAO: „TREBA ZAPLENITI VIŠE KOKAINA, MALO MI JE“ (VIDEO)

Na društvenoj mreži Tviter osvanuo je video snimak u kome ministar Vulin kaže da mu …