Home / ZANIMLJIVOSTI / ŠTO POSEJEŠ TO ĆE I DA NIKNE: Evo na koji način RODITELJI stvaraju NASILNIKE! Obratite PAŽNJU!

ŠTO POSEJEŠ TO ĆE I DA NIKNE: Evo na koji način RODITELJI stvaraju NASILNIKE! Obratite PAŽNJU!

pistolj
Sigurno će se među vama pojaviti bar neko ko će da potvrdi da je dobijao batine i da mu ništa nije bilo, da su deca koja dobijaju batine bolje vaspitana… I sve to možda u neku ruku jeste tačno. Možda.

Deca kojoj je zaprećeno batinama i koja već znaju šta to znači sigurno će se možda (ali samo možda) lepše ponašati, i to je roditeljima super.

Ali, šta je sa njihovim unutrašnjim stanjem? Odlično, vi ste zadovoljni jer dete ne vrišti u samoposluzi, sve će dati da ne prospe sok ili vas iznervira bilo kakvim nestašlukom (koji je potpuno normalna stvar kada se radi o deci).

Imajte u vidu da nikad ne možete 100 odsto da znate šta je detetu u glavi. I imajte u vidu da oni koji su u detinjstvu dobijali batine često i sami postaju nasilnici. A zašto?

Zašto su naučili da je u redu rešavati problem nasiljem i istući nekoga kada smo ljuti na njega. Modrice postaju „normalne“, i za primanje i za nanošenje.

Osveta i strah uvlače im se u malene kosti i oblikuju psihu i način razmišljanja, koje se još uvek nije pravilno razvila. Ono što ste im „posejali“ u glavu, to će i nići.

A nići će pečeni delikvent. Čast izuzecima. Mislite da se psihopata, kriminalac i nasilnik rađaju u tridesetoj?

Znate šta još uče iz batina? Da je i takva pažnja bolja nego nikakva.

I tu imamo ženu koja ne ostavlja svog nasilnika. Imamo tinejdžerku koja u 16-oj dozvoljava dečku da je ošamari zbog fotografije na Fejsbuku, jer i tata to nekad uradi mami. A i dalje su zajedno.

Tu imamo i novopečene roditelje koji će onda reći „pa i ja sam dobijao batine, pa mi ništa ne fali“. A fali ti. Čim ne znaš drugačiji način, sigurno ti fali.

Vaspitanja, zdravog razuma, ne znam šta, ali nečega fali. Takvi roditelji će tući svoje dete, vašeg unuka ili unuku.

Duša će vas boleti zbog krokodilskih suza na lepom, bucmastom licu, ili licu depresivnog tinejdžera, ili lepe, prestravljene devojke.

A šta ćete reći, kako ćete sprečiti? Hoćete li reći: „Ja sam grešio/la?“

Trudite se da budete dobar roditelj, a dobar roditelj je onaj koji se trudi, ulaže i vreme i sebe u vaspitanje deteta, a ne treži kraća i privremena rešenja sa nesagledivim posledicama.

Upamtite – kao što reče poznati srpski dečji psihijatar Svetomir Bojanin: „Da je batina dobra, ne bi izašla iz raja!“

(Izvor: stil.kurir.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …