Home / ZANIMLJIVOSTI / U selu duhova ostale su samo ukopane kuće, ljudima je zabranjeno da dolaze: Zaboravljena ostrva koja nisu obeležena ni na kartama (VIDEO)

U selu duhova ostale su samo ukopane kuće, ljudima je zabranjeno da dolaze: Zaboravljena ostrva koja nisu obeležena ni na kartama (VIDEO)

Izolovanih mesta na svetu u 21. veku i nema tako puno. Tim više cenimo onih nekoliko koja su preostala. Jedno od tih retkih mesta jeste grupa ostrva St.

ostrvo

Kilda, koja se nalazi u Atlantskom okeanu, 64 kilometra zapadno od grupe ostrva Hebrida.

Reč je o arhipelagu koji pripada Škotskoj, ali toliko je udaljen da ga često izostavljaju sa karata Velike Britanije, Evrope i sveta.

S obzirom na to da ne postoji ni na kartama, čudno je što je čak do 1930. bilo naseljeno.

Postoje dokazi o tome da je ljudska noga ovde kročila još pre 7 hiljada godina, a ovuda su prolazili i Vikinzi tokom svojih podviga u 9. i 10. veku.

U 17. veku ovde je živelo 180 ljudi, a imali su čak tri kapelice, zbog toga se veruje da su davno ovde živeli monasi.

St. Kilda izolovana je lokacija i ne privlači puno posetioca.

Ipak, tu se formirala najveća kolonija ptica u severoistočnom Atlantiku. Sreća za njih da je ostrvo nenaseljeno već gotovo 90 godina jer oni koji su pre ovde živeli, preživljavali su na pticama. Jeli su ih, ali i prodavali.

Hirta, najveće ostrvo arhipelaga, jedino je koje je nekad bilo naseljeno, a danas je dom grada duhova.

Jedini način za dolazak tamo jest brodom, a prognoza vam mora biti naklonjena.

Litice Hirte najveće su od svih ostrva u Ujedinjenom Kraljevstvu, a uzdižu se 427 metara iznad mora, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

Dokaz da su nekad ovde postojali meštani jeste napušteno selo sa 40 kamenih kuća iz sredine 19. veka, ukopanih metar u zemlju zbog izolacije koja je preko potrebna u oštrim vremenskim uslovima koji ovde preovladavaju.

I krovovi su rađeni da budu izdržljivi.

Kako je pokoji turista ipak zalutao na ostrvo, vlastima sa kopna postalo je neprijatno zbog načina života svojih toliko udaljenih sugrađana.

Izgradili su im moderne kuće, onakve kakve su postojale u škotskim gradovima, no one nisu mogle podneti tamošnje vremenske uslove.

Krovovi su prokišnjavali, a i leteli prilikom jačih oluja, a izolacije nije bilo, pa ni topline unutar zidova kuće. Stanovnici su se vratili u svoje kuće u kojima su ranije živeli.

No, kako su počeli da otkrivaju kako izgleda moderniji život, polako su odlučili da napuste ostrvo i zatražili su da se presele u Škotsku.

Danas ovamo dolaze volonteri koji rade na očuvanju kuća, a arhipelagom upravljaju The National Trust for Scotland, Scottish Natural Heritage i MoD.

Osim volontera koji povremeno dolaze, ovde je i vojna zgrada, a civilima je pristup zabranjen.

Osim Hirte, tu su još ostrva Soaj i Boreraj, Stac an Armin (ratnička hrid), Stac Lee (siva hrid) i drugi. Arhipelag je 1986. upisanona UNESCO-ov spisak svetske kulturne baštine.

Pogledajte video:


(Mediji)

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …