Home / ZANIMLJIVOSTI / VELIKA PREVARA HARA SRBIJOM: Traže vam jedan podatak, pa vam naplate 771 evro!

VELIKA PREVARA HARA SRBIJOM: Traže vam jedan podatak, pa vam naplate 771 evro!

posao-kancelarija

Na adrese privrednih društava širom Srbije stigao je dopis od strane kompanije EBN European Business Number, DAD GmbH, Alter Wall 65, Hamburg koja ih poziva da dostave nedostajući PIB.

Iz Regionalne privredne komore Subotica upozoravaju da je u pitanju prevara i savetuju da ne potpisujete pomenuti dokument jer vas to obavezuje da platite 771 evro ili da se bar dobro informišete da li vam je potrebna takva vrsta usluge.

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica (RPKS) gde su takođe dobili ovaj dopis, su informacije o nemačkoj firmi potražili na portalu Fraud Help Desk koji se bavi otkrivanjem upravo ovakvih pokušaja.

Privredna društva treba sama da odluče da li im je u interesu da plaćaju takvu uslugu. Zapravo, firma DAD GmbH izdaje neku vrstu registra privrednih subjekata koji posluju u Evropi. Međutim, to nije zvaničan registar Evropske unije, već privatna inicijativa, a takvu vrstu reklame naplaćuju 771 evro – objašnjava Laslo Karai, savetnik u RPKS.

Pojedinim vlasnicima firmi je odmah bilo jasno o kakvoj usluzi je reč.

Dobio sam to pismo, i jedva sam provalio u čemu je štos, sve profi odrađeno… kao da EU šalje… Još koverta iz Holandije, a adresa za slanje u Hamburgu, specijalni papir, EU zastava…

A dole sitnim slovim piše da nemaju veze sa EU institucijama i da se potpisivanjem papira obavezujete na godišnje troškove reklamiranja od 771 evra.

Sve legalno u principu, ali prevara – oglasio se jedan od onih koji je dobio ovakvu ponudu.

Bilo je i onih kojima nije bilo jasno o čemu se radi.

– Pa čak i da pošaljem PIB, ne bi im platio – izričit je jedan od članova regionalne komore.

U cilju zaštite njihovih članova, ali i svih drugih firmi, RPKS je izdala saopštenje sa upozorenjem gde kažu da ako popunite, potpišete i overite pečatom prilog dopisa i vratite traženi PIB, kompanija DAD GmbH će na vašu adresu dostaviti fakturu u iznosu od 771 evro, koju ćete biti prinuđeni da platite, pošto je tako predviđeno u tački 6. opštih uslova koji se nalazi na pozadini priloga koji od vas traže da popunite.

– Ništa ne potpisujte, niti vraćajte tu fakturu sa vašim matičnim ili PIB brojem na naznačenu adresu – rekao je Karai za “Telegraf”.

(Izvor: Telegraf.rs)

Check Also

SUTRA SU BLAGOVESTI: U SLEDEĆIH 7 DANA MORATE DA URADITE OVO, ILI ĆE VAM GODINA BITI JAKO LOŠA

Praznik Blagovesti je jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi se u znak …