Home / ZANIMLJIVOSTI / Vitalni deka (88) dnevno prevali i više od 20 kilometara iz jednog FENOMENALNOG razloga!

Vitalni deka (88) dnevno prevali i više od 20 kilometara iz jednog FENOMENALNOG razloga!

502

Osamdesetosmogodišnji Šahbaz Ibrić, zvani Redžo iz Ćehaja kod Srebrenika jedan je od najstarijih planinara ne samo u Srebreniku, već i na širim prostorima Bosne i Hercegovine.

Član je Planinarskog društva “Majevica” Srebrenik od njegovog formiranja, a kako sam ističe, učlanjenje u ovo udruženje predstavlja najispravniju odluku u njegovom životu.

Kaže da ga planinarenje ispunjava neverovatnim osećajem sreće, koji mogu razumeti samo istinski ljubitelji prirode i poklonici zdravog načina života.srebr

– Jednostavno, ne bih mogao zamisliti svoj život bez planinarenja.

Uvek s nestrpljenjem iščekujem svaki novi planinarski pohod, jer je to jedinstvena prilika za druženje s ljudima svih uzrasta, uživanje u prirodi i upoznavanje novih krajeva naše prelepe države – ističe Ibrić.

Iako je već na pragu desete decenije života, na svim planinarskim pohodima bez problema prati mnogo mlađe planinare, a zahvaljujući neverovatnoj kondiciji i izdržljivosti, nikada nije odustao ni na najzahtevnijim planinskim stazama.

U društvu s ostalim članovima PD “Majevica” Srebrenik, do sada je obišao skoro sve značajnije planine u BiH. U svim pohodima je, kako kaže, uvek na samom čelu kolone.

Bio je učesnik i više pohoda na planine u susednim zemljama, a od brojnih dosadašnjih izleta u zemlji i inostranstvu, kako kaže, najveći utisak na njega je ostavila prelepa priroda oko Prokoškog jezera.

Ovaj vitalni starac, zbog svoje zaljubljenosti u prirodu, ne miruje ni u pauzama između planinarskih pohoda. Kaže da često sam ili u društvu prijatelja svakodnevno pešači brojnim planinskim stazama Majevice, a često dnevno prevali i više od 20 kilometara.

Na pitanje otkud mu tolika snaga i izdržljivost u ovako poznim godinama, odgovara da se očeličio još u mladosti, kada je često u starim pašnjacima ili opancima s vrećom brašna na leđima pešačio do 30 kilometara udaljenog Gradačca i natrag.

Tajna njegove izdržljivosti, kako kaže, leži i u tome što je skoro celi život obavljao najteže poslove u poljoprivredi, ali i u neizmernoj ljubavi prema prirodi.

Ovaj vitalni starac poručuje mladima da mnogo manje koriste automobile i da se okrenu prirodi i zdravom načinu života.

(Telegraf.rs/avaz.ba)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …