Home / ZANIMLJIVOSTI / ZAGARANTOVANA DOBIT: U Srbiji su poludeli za ovom biljkom ZARADA JE OGROMNA, A MALO KO JE GAJI (VIDEO)

ZAGARANTOVANA DOBIT: U Srbiji su poludeli za ovom biljkom ZARADA JE OGROMNA, A MALO KO JE GAJI (VIDEO)

josta

Biljka koja osvaja plantaže zove se jošta (josta), a popularnost duguje plodovima koji su riznica vitamina ali i brzom zaradom jer su proizvodi koji se dobijaju postali hit na pijacama.

Na prvi pogled izgleda kao ribizla, dok ukus podseća na mešavinu borovnice, kivija i grožđa. Jošta ili josta nastala je u Nemačkoj ukrštanjem crne ribizle i ogrozda.

Mada je otkrivena davne 1922. godine u našoj zemlji se malo zna za ovu biljku te se njenim gajenjem može zaraditi veliki novac.

Jošta ima izvanredan sastav vitamina i minerala, visok nivo otpornosti na bolesti i štetočine, uspeva na područjima sa kontinentalnom klimom, a može da izdrži i do -40 °C. Idealan period za sadnju je rano proleće i jesen, a prve plodove daje u trećoj godini.

U prvih četiri godine prinos u grmu je prosečno 3,6 kilograma a cena ploda je i do pet evra po kilogramu.

Jošta sadrži čak osam puta više vitamina C od limuna, 20 puta više od jabuke i oko 30 puta više od trešanja. Konzumira se u svežem stanju, smrznuta ili kuvana. Poznato je i vino od joste, dobijeno bez termičke obrade.

Pogledajte video:

 (BKTVNews)

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …