Home / ZANIMLJIVOSTI / ZAŠTITITE SE DOK NE BUDE KASNO: Evo kako da SAZNATE da li vam je neko PROVALIO šifru

ZAŠTITITE SE DOK NE BUDE KASNO: Evo kako da SAZNATE da li vam je neko PROVALIO šifru

laptop
Mnogi korisnici su dugo smatrali da su lozinke jedan od najsigurnijih načina zaštite različitih računa i naloga. Ako smislite dugu i komplikovanu lozinku, koja u sebi sadrži i mala i velika slova, brojeve, pa čak i znakove, smatrate da ste maksimalno zaštićeni i da su vaši podaci nedostižni? Istina je potpuno drugačija.

Brojni upadi u poznate svetske mejl servere i društvene mreže, koji su u poslednje vreme sve češći i ozbiljniji, pokazali su da je uzalud imati jaku lozinku, ako haker može da dopre do nje kroz „zadnja“ vrata sistema koji koristite.

Samo po sebi se nameće pitanje, kako onda da znate da li je vaša lozinka završila u rukama hekara i da li je neophodno da je promenite kako biste se zaštitili?

Pre svega, stručnjaci ističu da bi za svaki servis koji koristite trebali da kreirate jedinstvenu lozinku. Zatim, treba redovno menjati te lozinke – ne jednom godišnje, iako je i to bolje nego nikada. U proseku bi trebalo menjati lozinku svakih mesec dana ili čak i češće kada primetite čudnu aktivnost na svom nalogu.

Odlična stvar je i to što većina servisa ima opciju da vas obavesti istog trenutka kada se dogodi neovlašćeni upad u sistem i krađa korisničkih podataka.

Kako biste bili sigurni i proverili da li se vaša lozinka nalazi među ukradenim, to jednostavno možete uraditi na zanimljivoj veb stranici „Have i been pwned“, koju je kreirao stručnjak za kompjutersku sigurnost Troj Hant. Dovoljno je samo da uneste svoju e-mail adresu i za nekoliko trenutaka će vam se prikazati da li je bila kompromitovana.

Kako je Hant sam pojasnio, stranicu je napravio zbog dva razloga. Pre svega je želeo da obavesti javnost da se upadi u sisteme događaju i da su sve učestaliji. Cilj mu je da upozori žrtve da im je račun kompromitovan, ali i da ukaže na ozbiljnost problema.

Drugi razlog je ličniji i pomaže mu da kao računarski stručnjak bude u toku sa hakerskim napadima koji se događaju u svetu, te razvija načine kako da ih spreči i učini sisteme na kojima radi otpronijim i sigurnijim.

Kako se onda najbolje zaštititi?

Pre svega, koristite jedinstvene lozinke za svaki račun koji koristite – od društvenih mreža, preko različitih servisa pa do e-maila. Neka vam lozinke budu dovoljno jake da ih se ne može pogoditi. To znači da moraju biti sastavljene od kombinacija malih i velikih slova, brojeva i znakova, bez korišćenja vaših omiljenih pojmova.

Ako vam je problem da popamtite sve te lozinke, poslužite se programom koji će pamtiti umesto vas – „password manager“-om. Gde god je to moguće, upotrebite dvostruku verifikaciju. Ona uz lozinku od korisnika zahteva i dodatnu identifikaciju ili upisivanjem pina koji se šalje na drugu e-mail adresu, mobilni telefon ili nešto treće.

Nikad nemojte čuvati lozinke na računaru. Bolje je da ih zapišite na papir i sačuvate negde na sigurnom, gde ćete vi moći da ih pronađete, ali ne i hakeri.

(Izvor: Srbijadanas.com)

Check Also

ALIGATOR JEDE ALIGATORA: JEZIV SNIMAK IZ DVORIŠTA U AMERICI (VIDEO)

Snimak u kom veći aligator jede manjeg aligatora, načinjen u dvorištu jedne kuće u američkoj …