Home / ZANIMLJIVOSTI / ŽIVA ISTINA! Zašto NIKADA ne treba da OPRAŠTATE olako nekome, a posebno ne MUŠKARCU?

ŽIVA ISTINA! Zašto NIKADA ne treba da OPRAŠTATE olako nekome, a posebno ne MUŠKARCU?

zenaFoto: Pixabay.com

Već je svima, manje-više razumnim ljudima, jasno da je opraštati i moliti za oproštaj blagotvorno. Oproštaj pročišćava dušu, otpušta ljutnju, pomaže međusobnom razumevanju, harmonizuje sopstveni život. Na kraju krajeva, ne daje mogućnosti pokretanja destruktivne psihomatike.

Tokom dugih godina, iskustava psihoanalize, meditacija i ostalog rada na sebi i svojim emocijama, kod mene se javilo jasno ubeđenje – ne treba čoveku opraštati, ako on ništa nije učinio za to: nije rekao, nije zamolio, nije učinio neki čin pokajanja.

Pogotovo muškarcu. To je nemoralno. To podstiče dozvoljenost i dostupnost svega. Ovo ukazuje na odsutnost vaših ličnih granica i daje čoveku, zapravo, mogućnost da sa vama isto postupa.

Opraštati i tražiti oproštaj – to je duhovno, ali deluje samo na onoga, kod koga je isti nivo vrednosti i razvoja, kao i kod vas.

U ostalim slučajevima tražite oproštaj od Boga, molite za sebe i onog čoveka, tražite oproštaj kod sebe za ono što ste dozvolili negativnost u odnosu na sebe, što ste se ljutili, besnili. To je to da vas bolesti ne bi spopale. Ali od čoveka, po mogućnosti što dalje: „Bog će oprostiti“.

Zašto muškarca – pogotovo? Zato što su ih od detinjstva naučili da hvale i kritikuju muškarca samo za delovanje, a ne za stanje. Za njih je normalna logika – treba nešto uraditi, da bi se oprostilo.

Ako žena to radi tek tako, ovo se ne uklapa u muški pogled na svet. To je kao reći dečaku: „Ti si lep“. To je prijatno čuti, ali zbunjuje. I nije jasno šta sa time raditi dalje.

Uglavnom tražite oproštaj od Boga, opraštajte sebi, a onom koji vam je učinio nažao – Bog će oprostiti.
Dok oproštaj, sam, ne dođe kod vas.

(Uspesnazena.com)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …