Home / ZDRAVLJE / Probudili ste se usred noći i ne možete ponovo da zaspite? Probajte SAVRŠENU metodu „4-7-8“!

Probudili ste se usred noći i ne možete ponovo da zaspite? Probajte SAVRŠENU metodu „4-7-8“!

Ako se probudite usred noći, ili dugo razmišljate pred spavanje, ili ste nervozni pred predstojeći događaj i ne možete da zaspite ovo je metoda koju morate da isprobate. Ne košta ništa!

nesanicaUspesnazena.com

Bilo da inače ne možete uveče da zaspite ili da vam je problem kada odete u goste ili na put i promenite krevet, rešenje može da bude trik pod nazivom 4-7-8.

Ovu metodu je pronašla Alina Gonsales i odlučila da je podeli sa svima:

„Sve je počelo nedelju dana pre venčanja mog najboljeg druga.

Tada su moj umor i nervoza dostigli kritičnu tačku. Nikako nisam mogla da zaspim. Sve zbog toga što sam morala da pripremim govor. Moja stidljivost i nervoza nisu mi davali da spavam.

Nakon tri dana nesanice i briga o predstojećem venčanju, zatražila sam savet od mladine majke.

Ona mi je otkrila jednu metodu, koja je trebalo da pomogne.

Ja sam njoj poverovala, jer ta žena već dugo godina sprovodi seanse meditacije i poseduje licencu za obavljanje zdravstvene prakse. Šta da kažem, njen savet mi je zaista promenio zivot!

Ovu metodu najbolje je zapamtiti kao „4-7-8“. Ono što treba da uradite je sledeće:
Smestite se u ležeći položaj, tako da vam bude udobno i toplo.

1. Zatvorite oči i duboko udahnite vazduh kroz nos. Udisaj punim plućima treba da traje pune 4 sekunde.

2. Nakon toga zadržite vazduh, odnosno dah u plućima, punih 7 sekundi.

3. Nakon toga počnite lagano da ispuštate vazduh iz pluća kroz usta u trajanju punih 8 sekundi.

4. Zatim ponovite celu proceduru 4-7-8.

Dok ovo radite možete da brojite sekunde u sebi i u tom trajanju pratite postupke disanja.

Tako je sve jednostavno. Ova disajna vežba usporava naš srčani ritam, i smiruje. Pri tome, sve se to dešava veoma brzo – samo nekoliko ponavljanja. Iako izgleda kao besmislica, to zaista deluje.

Kako deluje:

Nisam mogla da dočekam da isprobam ovu «šalu» u praksi. Na moje potpuno iznenađenje, probudila sam se sledećeg jutra, čak ne shvativši da nisam izbrojala onih 8 sekundi na izdisaju već posle drugog ponavljanja!

Evo šta sam saznala o ovome efektu:

Kada osećate stres, zabrinutost ili anksioznost, količina adrenalina u krvi raste, a disanje postaje plitko i ubrzano. Metoda, o kojoj mi je ispričala ova žena, deluje kao sedativ. Zadržavanje daha sa posebno sporim izdahom neminovno usporava srčani ritam. To je fiziologija.

Takođe, ova metoda smiruje vaš um. Samo zato, što morate stalno da brojite u sebi, i biti skoncentrisan na disanje. U tom trenutku vi to ne shvatate, ali vaš nervni sistem polako će da se smiri, a osećaj zabrinutosti nestati. To će vam reći bilo koji neurolog. Kao rezultat, vaše celo telo se opušta. Po brzini i snazi efekta, ova metoda slična je anesteziji.

Izučavanjem ove tehnike bavio se doktor medicinskih nauka sa Harvarda, Endru Vejl.

On je utvrdio da metoda „4-7-8″ već nekoliko vekova poznata indijskim jogama. Oni su je koristili prilikom meditiranja, za postizanje potpune relaksacije. Dakle, možemo zaključiti da je potpuno bezopasna.

Ako se probudite usred noći, ili dugo razmišljate pred spavanje, ili ste nervozni pred predstojeći događaj i ne možete da zaspite, koristite metodu „4-7-8“. Biće vam od velike koristi.

Doktor Vejl preporučuje da metodu primenjujete u početku svakog dana dva puta čime ćete je usavršiti i uvek moći da je primenite kada vam je potrebno.“

(Uspesnazena.com)

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …