Home / ZDRAVLJE / Aditiv koji izaziva rak i cirozu pronađen je u ovim proizvodima!

Aditiv koji izaziva rak i cirozu pronađen je u ovim proizvodima!

Antimikrobski tricklosan pronađen je u stotinama kućnih proizvoda, a povezan je sa brojnim zdravstvenim tegobama i otpornošću na antibiotike. Najnovija istraživanja povezuju ga pak i bolesti jetre i karcinomom.

sapun-pranje ruku

Aditiv triklosan pronađen je u mnogim proizvodima koji se koriste u domaćinstvu, kao što su sapun, pasta za zube ili šampon. Uprkos širokoj rasprostranjenosti i korišćenju, znanstvenci su identifikovali potencijalno ozbiljne posledice dugotrajne izloženosti ovoj hemikaliji.

Istraživanje je naime dokazalo da je triklosan kod laboratorijskih miševa uzrokovao fibrozu jetre i karcinom. Fibroza jetre je stanje koje tokom vremena može ‘prerasti’ u cirozu koju pak može uzrokovati zatajenje rada jetre.

Naučnici ističu da su njihova otkrića relevantna i za ljude, s obzirom na proces koji su proučavali tokom studije. Triklosan je inače pod posebnom paskom u SAD-u, jer je objavljeno da može poremetiti hormone i narušiti kontrakcije mišića.

Stručnjaci su zabrinuti s obzirom na to u kolikoj se meri triklosan koristi, a nekim istraživanjima u SAD-u pronađeni su njegove tragove u 97 posto majčinog mleka kod žena koje su dojile, te u čak 75 posto testiranog urina.

Nakon više od četiri decenije istraživanja u SAD-u nema nikakvih dokaza da triklosan, aktivni sastojak mnogih antibakterijskih sapuna, gelova za ruke i vlažnih maramica, nudi ikakve dobrobiti za zdravlje. Pogotovo ne ništa više od običnog sapuna i tople vode. Jedan od glavnih problema je to što su antibakterijski sapuni koncentrisani na bakterije, dok većinu bolesti, kao što su gripa i prehlada, izazivaju virusi.

Check Also

PRVI ZNAK DA SE U VAŠEM TELU FORMIRA KRVNI UGRUŠAK KOJI MOŽE BITI SMRTONOSAN

Krvni ugrušci ili tromb mogu da budu izuzetno opasni po život, iz krvih puteva se …