Home / ZDRAVLJE / Davno zaboravljeni prirodni recepti koji će vas spasiti – lek za kašalj, reumu, otečene noge, opekotine!

Davno zaboravljeni prirodni recepti koji će vas spasiti – lek za kašalj, reumu, otečene noge, opekotine!

500

Stari ljudi su verovali da priroda ima lek za svaku bolest, a manje zdravstvene probleme prvo su pokušavali rešiti, pomoću obloga i melema.

Oni se pripremaju na razne načine zavisno od biljke koja se koristi, najčešće tako što se mlevena lekovita biljka polije vrelom vodom, pa ostavi da stoji dok se ne pretvori u smesu željene gustine, ili se kuva sa malo vode.

Toplu smesu treba razmazati po lanenom platnu koje se potom privije na bolno mesto, a preko toga se stavi zagrejano vuneno platno. Umesto u vodi, još je bolje bilje kuvati u mleku – mleko deluje kao odlično sredstvo za ublažavanje bolova i izlečenje upaljene sluzi kože ili kože.

1. Obloga sa semenkama lana

U 0.6 l vode staviti 200 g semenki lana da provri. Dobijenu smesu od semenki lana nanesite u sloju od 2 cm na platno ili maramu, a zatim oblog stavite na čelo i prekrijte ga maramom. Kad se ohladi, zamenite ga toplim. Lečenje treba da traje 30 do 60 minuta.

2. Izmešati dve šake mlevenog đumbira, jednu šaku mlevenog cimeta, pola šake mlevene slačice, dvije veće kašike crvene paprike i šećer. Šećer rastopiti i pomešati sa ostalim sastojcima, mešati dok se ne dobije kompaktna masa. Razmazati po čistoj tkanini, obaviti je oko grudi i ostaviti preko noći. Ako se svi sastojci umesto sa šećerom umešaju sa mašću ili nekom neutralnom kremom, melem se može osim na grudi naneti i na grlo, čelo i slepočnice.

Obloge od krompira – protiv kašlja i bronhitisa

Oko šest vrućih krompira umotajte u papir, a zatim u peškir i zgnječite ih. Prislonite na grudi, pokrijete se ćebetom i držite oblog dok god je topao.

Obloge od kelja

Koristi se u slučaju bola u ramenima, laktovima ili kolenima. Preko svežeg lišća kelja ili belog kupusa prelaziti staklenom bocom dok se ne iscedi malo soka. Staviti lišće na bolno mesto i fiksirati maramom.

Obloge protiv reume

U litar vode staviti po jednu šaku lista žalfije, cveta kamilice, cveta majčine dušice i lista vinove loze i kuvati deset minuta. Zatim umočiti platnenu krpu, ocediti je i toplu staviti na bolno mesto. Preko toga staviti najlon i pokriti se. Oblog se drži jedan sat, a po potrebi postupak se može ponoviti.

Kožne bolesti

– Obloge protiv bradavica

Komadić crnog hleba umočiti u vinsko sirće i staviti na bradavicu, previti. Platno skinuti kada se hleb potpuno istopi, a postupak ponavljati dok bradavica potpuno ne iščezne.

– Protiv kožnih čireva

U pola kilograma rastvorenog voska postepeno dodati dva kilograma meda i dobro izmešati. Nanosi se dva puta dnevno, kao melem u krivini.

– Protiv opekotina

Na opekotine treba namazati med, ublažava bolno skupljanje kože, a sprečava i pojavu plikova, pomaže i bržem zaceljivanju rane.

-Kada Otiću Noge

Obloga se pravi od 50 g cveta zove i 50 g cveta lipe koji se kuvaju u 4 dl vode, oko 5 minuta. Ostaviti da se ohladi, a zatim umočite 2 krpe, iscedite ih i umotajte u noge i lezite.

Check Also

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE RUSKIH LEKARA: PIRAMIDE KOJE MOŽETE I VI NAPRAVITI LEČE RAK, SPREČAVAJU RAZVOJ VIRUSA, SNIŽAVAJU ŠEĆER I JOŠ..

U Rusiji se nalazi 17 piramida, a najveća je kod Moskve. U Rusiji one nisu …