Home / ZDRAVLJE / DELUJE PROTIVUPALNO: Predstavili flaster koji ublažava bol 12 sati..

DELUJE PROTIVUPALNO: Predstavili flaster koji ublažava bol 12 sati..

Naučnici sa engleskog Univerziteta Varvick razvili su ibuprofenski transdermalni flaster koji deluje analgetski i protivupalno na način da postepeno otpušta koncentrovanu dozu leka čiji sastojci prodiru direktno pod kožu ublažavajući hroničnu bol u vremenskom periodu od 12 sati.

flaster

U jastučiću flastera, koji su engleski naučnici razvili u saradnji sa kompanijom Medherant, nalazi se polimerna matrica sa dovoljnom količinom ibuprofena koji se otpušta postepeno tokom 12 sati.

Prednost novog načina primene leka je da ga pacijent ne uzima oralno, što često podrazumeva i veće doze ovog analgetika nego što je potrebno.

Već postoji ibuprofen u gelu koji je namenjen za spoljnu primenu na koži i koristi se za lokalno lečenje reumatskih bolova, bolova u mišićima i leđima, kod oteklina izazvanih iščašenjem, istegnuća i sportskim povredama te kod neuralgija (boli uzrokovanom oštećenjem živaca), no britanski naučnici tvrde da su novi transdermalni flasteri praktičniji, a njihovo doziranje sigurnije.

Za razliku od dosad poznatih flastera protiv bolova raspoloživih na tržištu koji bol ublažavaju zahvaljujući učinku hlađenja ili zagrevanja, ovo je prvi transtdermalni flaster koji sadrži lek.

„Nova tehnologija prvi je put omogućila proizvodnju flastera koji sadrže efikasne količine aktivnih sastojaka, poput ibuprofena.

Uz ibuprofen u polimernu se matricu mogu dodati i drugi aktivni sastojci koji će ubrzati lečenje „, rekao je profesor hemije sa Univerziteta u Vorviku David Haddleton.

Britanski naučnici kažu da koncentracija leka može biti pet do deset puta veća nego koncentracija sastojaka sadržanih u tradicionalnim flasterima i gelovoima, što znači da su efikasniji. Ističu da se lako uklanjaju ne ostavljajući vidljive tragove na koži.

Od nove vrste flastera za ublažavanje bola korist će imati svi koji pate od raznih bolova, od glavobolje do artroze.

Direktor kompanije Medharant Nigel Davis predviđa da će se ibuprofenski transdermalni flasteri u prodaji naći u naredne dve godine.

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …