Home / ZDRAVLJE / Evo šta vaše oči otkrivaju o vama..

Evo šta vaše oči otkrivaju o vama..

U očima možete videti simptome brojnih bolesti zbog kojih bi trebalo da promene vaše životne navike, ali i potražiti lekara

500

Za oči kažu da su ogledalo duše. No, što one zapravo govore o vama. Gledajući osobu u oči možete otkriti je li tužna, srećna, ljutita ili vesela … No, oči mogu otkriti i druge stvari, stoga ih pogledajte malo bolje.

U očima možete videti simptome brojnih bolesti zbog kojih bi trebalo da promene vaše životne navike, ali i potražiti lekara. Na primer, većina ljudi ima podočnjake i svi misle da su oni samo znak neispavanosti. No, to nije uvek tako …

Tamni krugovi ispod očiju

Nazivamo ih podočnjaci i oni su definitivno jedan od znakova manjka sna i neispavanosti. U proseku, čoveku je dnevno potrebno 07:00-08:00 sati kvalitetnog sna kako bi preko dana mogao funkcionisati.

S druge strane, nutricionisti upozoravaju kako nedostatak sna može prouzrokovati brojne zdravstvene probleme. Nutricionistkinja Cassandra Barns kaže da manjak sna može prouzrokovati probleme sa štitnjačom i anemiju, piše Daili Mail.

Takođe, uzrok podočnjaka može biti i intolerancija na pojedinu hranu, poput glutena i kravljeg mleka. Zato, ako dovoljno spavate, ai dalje imate tamne podočnjake, proverite svoje zdravlje.

Žute beonjače

Ako vam beonjače postanu žućkaste, odmah posetite lekara jer je to znak da nešto nije u redu sa vašom jetrom. Žute beonjače karakter su i hepatitisa, ali i žutice.

Kako bi sprečili bolesti jetre, treba smanjiti unos alkohola u organizam, kao i biljnih ulja i šećera te se više hraniti povrćem, jajima, lukom i belim lukom te piti toplu vodu s limunom ujutro na prazan želudac da bi pročistili organizam.

Krvave oči

Krvave oči takođe su znak da biste trebali posetiti lekara. One mogu biti simptomi konjunktivitisa, blefaritis, uveitisa i glaukoma, ali i različitih alergija. No, oči često znaju biti krvave i nakon rada za računarom.

Osobe koje celo radno vreme provode za računarom, trebale bi više odmarati svoje oči. Dr. Elouise Bauskis kaže kako bi svakih sat vremena 5 do 10 minuta trebali uzeti pauzu i “ maknuti “ oči sa ekrana.

Suve oči

Mnogima je poznat osećaj kao da imate pesak u očima. Ako se često suočavaju s tim, to je znak da imate problema sa suvim očima. No, postoji i za to prirodni lek. Počnite, naime, unositi više vitamina A koji možete pronaći u životinjskoj jetri. Jednom do dva puta nedeljno jedite životinjsku džigericu i na taj način ćete uneti dovoljno vitamina A u vaš organizam.

Problem suvih očiju možete se pojaviti i ako ste na dijeti i ne unosite dovoljno masti u telo. To možete rešiti avokadom, kokosovim uljem, kao i maslinovim.

Natečene oči

Kao i podočnjaci, natečene oči su takođe znak neispavanosti. Mnogi će taj problem rešavati stavljajući vrećice čaja ili kriške krastavaca na kapke, no natečene oči mogu biti znak mnogo većih zdravstvenih problema. Mogu se povezati s neuravnoteženim unosom kalijuma i natrijuma u ​​organizam, odnosno unosom previše soli.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …