Home / ZDRAVLJE / „FERARI“ VIRUS hara Srbijom: „Zimska buba povraćanja“ dolazi iznenada, munjevito protutnji kroz organizam i NESTANE

„FERARI“ VIRUS hara Srbijom: „Zimska buba povraćanja“ dolazi iznenada, munjevito protutnji kroz organizam i NESTANE

Uporedo sa virusom gripa i malim boginjama u Srbiji je u cirkulaciji i stomačni norovirus poznat kao „ferari“ koji ne bira između dece i odraslih, već kosi sve redom.

„Zimska buba povraćanja“, kako ga zovu u Velikoj Britaniji jer se uglavnom javlja u zimskim mesecima, dodatno je, prema rečima lekara, napunila čekaonice, da doktori zbog toga bukvalno padaju sa nogu, kao i da je ovaj kao i drugi virusi pokosio i njih.

Specijalista opšte medicine u Domu zdravlja „Voždovac“ Nevenka Dimitrijević preslikava za naš portal situaciju iz čekaonica.

– Svi kašlju, kijaju, pune su čekaonice… Prisutne su i stomačne, i respiratorne infekcije i bakterijske infekcije, kako sa niskom tako i sa visokom temperaturom. Ima dosta i streptokoknih infekcija grla – navodi Dimitrijević.

Kada je reč o stomačnom virusu, prisutan je norovirus. On se ispoljava burnom kliničkom slikom u vidu povraćanja, učestalih stolica, često i povišene temperature.

Nazvan je „ferari“ jer traje jedan, dva dana a deluje dramatično, odnosno kako epidemiolozi kažu, dođe i prođe brzo.

Napada organe za varenje i kod odraslih i kod dece, a pre svega se manifestuje kroz dijareju i povraćanje. Deca imaju dijareju, povraćaju, ali retko kad imaju temperaturu.

Smatra se glavnim uzročnikom gastroenteritisa kod osoba svih starosnih grupa, a posebno kod dece mlađe od pet godina.

Lako se prenosi, najčešće putem prljavih ruku, a moguće je i kijanjem ili kašljanjem.

Glavni simptomi norovirusa su iznenadna muka i povraćanje, učestale vodenaste stolice, kao i bolovi u stomaku. Često se javljaju i slabost, bolovi u mišićima, glavobolja i lako povišena temperatura.

Najvažniji deo lečenja pogotovo kod dece predstavlja nadoknada tečnosti koja se gubi povraćanjem i prolivom. To treba činiti rastvorom za rehidrataciju, a deci treba davati po jednu kašičicu rastvora na desetak minuta.

Norovirus je otkriven još 1968. godine u toku epidemije akutnog gastroenteritisa u jednoj osnovnoj školi u gradu Norvolk u SAD. Zbog toga je prvo nazvan Norvolk virus, a 2002. godine je promenjen naziv u norovirus.

RASTE OBOLEVANJE OD GRIPA 

Najnoviji podaci pokazuju i da obolevanje od gripa raste.

Konkretno u Beogradu, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u nedelji od 29. januara do 4. februara registrovano je 23.523 obolelih od akutnih respiratornih infekcija i 713 obolelih od oboljenja sličnih gripu.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd prim. dr Leposava Garotić Ilić navodi da je tokom te nedelje a u odnosu na prethodnu registrovano 5 odsto više obolelih od respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu, ali da je i dalje aktivnost virusa gripa niska.

– Što se tiče oboljenja sličnih gripu, pretprošle nedelje imali smo najviše obolele dece od 5 do 19 godina, međutim, prošle nedelje nam se to nekako izjednačilo pa od tih 713 obolelih, 40 odsto su deca od 5 do 19 godina a 40 odsto su stariji od 30 do 64 godine. Na teritoriji Beograda aktivnost gripa je još niska, a u cirkulaciji su virus gripa B, podtip A H1N1 i rinovirusi, s tim da je virus B dominantan – navodi Leposava Garotić Ilić.

(Telegraf)

Check Also

Pacijenti su UMIRALI OD OPASNIH LEKOVA za ovu bolest, ali SRPSKI LEKAR je pronašao rešenje koje sada koristi ceo svet

Srpski doktor, prof. dr Dino Tarabar osmislio je prvi u svetu potpuno nov pristup u …