Home / ZDRAVLJE / ISTINA I LAŽ: Ovo morate znati pre nego što idući put stavite hranu u mikrotalasnu..

ISTINA I LAŽ: Ovo morate znati pre nego što idući put stavite hranu u mikrotalasnu..

501

Mnogo puta ste čuli kako bi bilo dobro da se rešite mikrotalasne rerne. Otkrivamo četiri stvari koje su zapravo mit kada je reč o pripremi hrane u mikrotalasnoj.

Uništava hranljive materije u namirnicama

Ovo je mit. Prilikom svakog oblika termičke obrade hrane izgube se određene hranjive materije. Dužim kuvanjem i jačom temperaturom se gubi više hranjive materije, pa tako i neki vitamini mogu ispariti ukoliko namirnice predugo kuvate.

Zato mikrotalasna rerna ima svoje prednosti. U njoj se hrana priprema kraće, na nižoj temperaturi i sa manje vode što znači da će zadržati više hranljivih materija.

Zračenje

Istina je da mikrotalasne zrače, ali nije istina da će to ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. Zračenje se meri od najviše frekvencije do najniže. Visokofrekventni oblici zračenja mogu da oštete DNK i uzrokuju mnoge bolesti, ali mikrotalasna nema toliko jako zračenje. One prolaze razne testove bezbednosti pre nego što završe u trgovinama.

Otrovna hrana

Većina stručnjaka kaže kako nema preciznih dokaza da je hrana pripremljena u mikrotalasnoj pećnici opasna po zdravlje odnosno otrovnija od namirnica koje se pripremaju na drugačiji način.

Posude

No, morate voditi računa pri odabiru posuda u kojima ćete pripremati namirnice u mikrotalasnoj peći. Staklo ili keramičke posude su jedini materijali od kojih bi trebalo biti posuđe koje stavljate u mikrotalasnu.

Metal, plastika ili kartonske kutije odnosno ambalaže u koje su pakovane gotova jela, nikako ne biste smeli da koriste jer mogu izazvati požar između ostalog.

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORAVA: EVO ŠTA JE KRIVAC ZA SVAKU TREĆU SMRT OD SRCA ILI ŠLOGA- MASKE NE POMAŽU!

Velike čestice PM10 izazivaju problem sa očima, nosem i grlom, a male PM2,5 sa donjim …