Home / ZDRAVLJE / IZBACITE IH IZ UPOTREBE: Od ovih napitaka brže starimo..

IZBACITE IH IZ UPOTREBE: Od ovih napitaka brže starimo..

Soda being poured into glass with ice

Razlog ubrzanog starenja su promene na DNK izazvane supstancama iz gaziranih pića, au proseku takve osobe izgledaju čak 4,6 godina starije nego što jesu

Mnogi, a naročito mladi, svakodnevno piju velike količine gaziranih napitaka a da ne razmišljaju koliko je to, u stvari, štetno po njihovo zdravlje. Naučnici sa Univerziteta Kalifornija nedavno su saopštili da osobe koje piju dve konzerve gaziranog pića dnevno stare brže od onih koji ove napitke ne uzimaju.

Razlog ubrzanog starenja su promene na DNK izazvane supstancama iz gaziranih pića, au proseku takve osobe izgledaju čak 4,6 godina starije nego što jesu, pišu Novosti.
Jednaka količina gaziranih pića dnevno ujedno i otupljuje percepciju ukusa slatkog, što uvećava našu želju za takvom hranom.

Naučnici su utvrdili da kod žena koje piju tri ili više konzervi gaziranih pića nedeljno postoji veća verovatnoća za obolevanje od raka dojke zbog povećanja gustine grudi.
Takođe, naučnici sa Harvarda utvrdili su prateći 5.600 devojčica od 9 do 14 godina kako je među ispitanicama koje su pile više od konzerve gaziranih sokova dnevno do prve menstruacije dolazilo u proseku 2,7 meseci ranije.

Rani početak puberteta je kod devojčica povezan sa većim rizikom za depresiju u adolescenciji i rak dojke u odraslom dobu, napominju naučnici.
Kako gazirana pića imaju i dokazano loš uticaj na jetru i oštećuju kosti i zube, savet je da odmah prestanete da ih pijete i zamenite nekim prirodnim sokom, a najbolje vodom ili domaćom limunadom.

Check Also

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE RUSKIH LEKARA: PIRAMIDE KOJE MOŽETE I VI NAPRAVITI LEČE RAK, SPREČAVAJU RAZVOJ VIRUSA, SNIŽAVAJU ŠEĆER I JOŠ..

U Rusiji se nalazi 17 piramida, a najveća je kod Moskve. U Rusiji one nisu …