Home / ZDRAVLJE / Izlečili su im rak dojke za 11 dana! I to sasvim SLUČAJNO!

Izlečili su im rak dojke za 11 dana! I to sasvim SLUČAJNO!

Davali su im kombinaciju dva leka dok su čekale na operaciju, međutim, posle 11 dana, više nije bilo šta da se operiše

dojka-rak

Slučajno je otkriveno da kombinacija dva leka neverovatno uspešno suzbija rak dojke, bez hemoterapije, ali ta terapija je izvodljiva samo za određene oblike kancera. Ipak, dobra vest je da su ove žene izlečene za samo 11 dana.

Ovaj iznenadni pronalazak objavljen je na “European Breast Cancer Conference” i tada je rečeno da jedan broj žena koje boluju od raka dojke više neće morati da idu na operaciju i primaju hemoterapiju, piše BBCNews.

Lekovi su testirani na 257 žena, a targetiraju jednu specifičnu slabost ćelija raka. Lekari koji su vodili testiranje nisu očekivali ovakvo dobre rezultate. Oni su zapravo testirali kakve promene nastaju na tkivu zahvaćenom kancerom u kratkom periodu između dijagnoze i operacije.

Međutim, posle samo 11 dana, kad je trebalo da usledi operacija, nije više bilo šta da se operiše.

Aktuelna terapija za rak dojke je operacija, praćena hemoterapijom, a jedan broj žena, koji ima taj specifičan oblik raka, neće više morati da prolazi kroz to.

Kombinacija lapatiniba i herceptina (trastuzumab) deluje na protein HER2, koji je zadužen za rast ćelija raka. Herceptin deluje na površinu ćelije, a laptinib prodire unutar ćelije i onesposobljava HER2.

Kombinacija ova dva leka isprobana je na 257 žena u bolnicama u Mančesteru, a kod 11 odsto njih, rak je potpuno iščezao. Ključ je protein HER2, na koji kombinacija ova dva leka deluje.

Oko 10 odsto žena s rakom dojke, pozitivne su na ovaj protein, a sadašnja terapija za njih je operacija uz hemoterapiju. Ono što je interesantno je činjenica da baš one pacijentkinje koje su pozitivne na HER2, imaju veći rizik od povratka bolesti.

– Nadamo se da će ovaj pronalazak biti početak jedne nove ere, u kojoj će terapije protiv raka biti više personalizovane – rekla je baronesa Delis Morgan, direktorka organizacije “Breast Cancer Now”.

(Telegraf.rs)

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …