Home / ZDRAVLJE / Jedite ove namirnice i jedna od najsmrtonosnijih bolesti će vas zaobići..

Jedite ove namirnice i jedna od najsmrtonosnijih bolesti će vas zaobići..

Dijabetes je jedna od najrasprostranjenijih bolesti koja se može lako sprečiti.

500

Ona je sedmi uzrok smrtnosti, a šokantno je i to da se sve češće dijagnostikuje među osobama mlađim od 20 godina. Jedan od glavnih uzroka pojave dijabetesa je ishrana, zahvaljujući kojoj možete oboleti od dijabetesa, ali i sprečiti njegov nastanak.

Poznato je da šećer i prerađene masti imaju svoje prste u pojavi dijabetesa, jer njima ometamo nivo insulina u organizmu. Kako bi sprečili pojavu, ali i lečili dijabetes, uvedite promene u svoje navike, a stručnjaci za dijabetes – dr. Joel Fuhrman, dt. T. Colin Campbell i dr. Neal Barnard savetuju da na svoj jelovnik ubacite što više ovih:

Zeleno lisnato povrće

Tamno listane povrće kao što su kelj, spanać, blitva i rukola, bogato je hranljivim materijama koje uspostavljaju ravnotežu u nivou šećera u krvi. Takođe obiluje vlaknima koja pomažu funkcionisanju insulina, jer vlakna usporavaju otpuštanje šećera u krvotok, istovremeno mu omogućavajući da dođe do ćelija.

Masti mogu blokirati insulin da dođe do stanica, au kombinaciji sa šećerom pogotovo će učiniti štetu, jer masti blokiraju šećer da dođe do ćelija, pa se šećer vraća u krvotok gde čini dalju štetu. S druge strane, zeleno lisnato povrće ne sadrži ni šećer ni masti, nego obilje magnezijuma koji poboljšava rad krvotoka, te hlorofil, gvožđe, kalijum, vitamine A i C, te vlakna.

Pasulj i mahunarke

Pasulj i mahunarke bogate su magnezijumom, vlaknima, gvožđem i kalijumom. Uz to, bogat su izvor biljnih belančevina od kojih će se okoristiti insulin, za razliku od belančevina životinjskog porekla koje povisava nivo insulina.

Vlakna iz mahunarki i mahunarki takođe će usporiti oslobađanje svojih prirodnih ugljenih hidrata koji će vas snabdeti energijom, za razliku od ugljenih hidrata iz belog hleba, šećera i testenine, koji će vas izmoriti. Probajte leblebije, koji je sjajan izvor proteina i B vitamina, kao i crni pasulj, sočivo i grašak.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput badema, indijskih oraščića i oraha bogati su vlaknima i masnoćama koje usporavaju oslobađanje šećera u krvotoku. Takođe imaju nizak glikemijski indeks, dok obiluju belančevinama, gvožđem, magnezijumom i drugim vitaminima i mineralima. No dovoljna je mala količina, pa ih nemojte gutati kao bombone, jer šaka njih ima veliku količinu masti koji će učiniti sve što treba.

Pojedite ih između obroka ili dodajte u salatu ili ovsene pahuljice. Ili ih jednostavno zgnječite i pretvorite u pire kako bi ih koristili tokom pripreme obroka (recimo kao od indijskih oraščića), te ih upotrebite umesto mlečnih.

Semenke

Semenke bundeve, chia, lana, suncokreta ili konoplje, sve su bogate gvožđem, kalijumom, magnezijumom, belančevinama i vlaknima, a uz to imaju i nizak glikemijski indeks. Njih je uz to jednostavno posipati po bilo čemu i možete ih konzumirati tokom celog dana u malim porcijama. Optimalno bi bilo 3 kašičice dnevno ravnomerno rasporediti na obroke, ili jednom kao alternativni izvor belančevina, umesto pasulja i mahunarki.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …