Home / ZDRAVLJE / JEDNOSTAVAN KUĆNI TEST ŠTITNE ŽLEZDE AMERIČKOG ENDOKRINOLAGA DR BRODA BARNESA..

JEDNOSTAVAN KUĆNI TEST ŠTITNE ŽLEZDE AMERIČKOG ENDOKRINOLAGA DR BRODA BARNESA..

Štitna žlezda često se naziva i termostatom tela zato što proizvodi hormone koji su nam potrebni za održavanjem toplote. Taj process odvija se pretvaranjem hormona TSH proizvedenih od strane hipofize u hormone T4 i T3.

Ukoliko postoji problem sa štitnom žlezdom ona nije u mogućnosti da održava adekvatnu temparaturu tela. Da li vam vam se dešava da imate sve simptome hipotireoze a testiranje pokazuje normalne vrednosti? Prema nekim ekspertima samo testiranje hormona u krvi nije dovoljno da bi se sa sigurnišću utvrdio poremećaj štitne žlezde. To znači da iako je nalaz uredan to ne mora da znači da vaša štitnjača radi kako treba.

Razlog toga je što test hormona u krvi u stvari pokazuje koliko hormona je prisutno u krvi ali ne i kolko je sama štitna žlezda aktivna u pretvaranju samih hormona. Zboga toga se prema njima, bazalnom metodom merenja temperature tela mogu postići puno pouzdaniji rezultati ispravnog rada štitne žlezde. Metodu je razvio Dr Barnes Broda američki endokrinolog, autor više knjiga iz oblasti štitne žlezde.

Kako da izvršite sopstveno testiranje?

Pre svega potreban vam je toplomer i to živin toplomer, ne digitalni. Uveče pre spavanja pripremite toplomer tako što ćete mu oboriti skalu na najniži nivo. Toplomer ostavite pored kreveta da vam bude na dohvat ruke prilikom jutarnjeg buđenja. Čim se probudite potrebno je da pre ustajanja i bilo koje aktivnosti, uključujući odlazak na VC ostanete potpuno mirni ispod pokrivača i izmerite temparaturu tela ispod pazuha.

Merenje vršite najmanje 5 minuta. Pogledajte tačnu temparaturu i zapišite je. Ponavljajte ovaj postupak barem 3 jutra zaredom na isti način. Isti postupak odnosi se na muškarce i žene. Za vreme ciklusa žene ne treba da rade test jer nije pouzdan. Bitno je da ujutro ne ˝stres toplomer, ne ustajete, odnosno da ostanete mirni pre merenja temperature kao ne biste pokrenuli i ubrzali metabolizam i time podigli tempraturu pre merenja.

„Normalna“ telesna izmerena temparatura u ova tri dana po buđenju trebala bi da iznosi između 36,6 i 36,8 stepeni Celzijusa. Po testu koji je razvio Dr.Barnes prosečna teparatura merena 3 ili više dana koja je ispod 36,6 a posebno ispod 36,4 jak je indikator problema sa nedovoljnim radom štitne žlezde odnosno sa hipotireozom. Kod temperature koja prosečno pokazuje vrednosti iznad 36,8 treba biti oprezniji jer može biti uzrokovana nekim upalnim procesom u telu.

Ukoliko se temparatura viša od 36,8 ponavlja, a nema drugih vidinih razloga na telu za to, ovo može biti jak indikator pojačanog rada štitnjače odnosno hipertireoze. Ipak sam test ne može biti jedini indikator problema sa štitnom žlezdom. Potrebno je da preispitate postojanje drugih simptoma koji u kombinaciji sa ovim testom mogu prilično pouzdano ukazivati na problem štitne žlezde.

Po tvrdnjama Dr Barnesa na ovaj način možete sami bez invazivne metode krvnih nalaza sami jednostavno kontrolisati stanje pravilnog rada štitne žlezde. Osim toga metoda je posebno korisna za osobe koje već imaju ili su imali dijagnostikovane probleme štitne ili čak koriste terapiju da odrede kakvo im je trenutno stanje štitnjače.

Test se izvodi barem 3 jutra za redom ili duže te se meri prosečna teparatura za merene dane (saberete sve rezultate i podjelite sa brojem dana merenja) Važno je napomenuti da postoje neki dodatni faktori koji mogu uticati na promenu telesne temperature kao što su: konzumiranje alkohola noć pre, jak stress doživljen dan pre kao i korišćenje hormonske kontracepcije ili nedavni prestanak korišćenja hormonske kontracepcije. Neki od simptoma poremećenog rada štitne žlezde koje sagledavate zajedno sa testom su:

Hipotireoza (umanjen rad štitne): Umor, depresija, osetljivost na hladnoću, dobijanje kilaže, suva koža, umanjen osećaj ukusa i mirisa, usporen rad srca, zatvor, slabo pamćenje, otežana koncentracija, neredovne menstruacije, neplodnost, povišen holesterol, gušavost.

Hipertireoza (pojačan rad štitne): nervoza i iritibilnost, gubitak težine, ubrzan rad i preskakanje srca, osećaj talasa vrućine, promene apetita, slabost mišića, skraćene menstruacije, gušavost.

(ZdravljeBEZdoktora.com)

Check Also

UDARNA VEST! KOVID TEST NE OTKRIVA IZRIČITO KOVID- NEGO VIRUSE UOPŠTE?!

Rani rezultati istraživanja novog testa na koronavirus otvaraju mogućnost “brzog prepoznavanja” bolesti koji bi se …