Home / ZDRAVLJE / Kad ovo pročitate svaki dan ćete započeti sa šoljom zelenog čaja!

Kad ovo pročitate svaki dan ćete započeti sa šoljom zelenog čaja!

Zeleni čaj je prirodni lek koji potiče iz Kine. U zadnjih par decenija je postao jako popularan na zapadu, a i kod nas takođe. Podvrgnut je iscrpnim testiranjima na ljudima i mnoge njegove zdravstvene dobrobiti su naučno dokazane.

zeleni caj

Dokazana dejstva

Zeleni čaj ima brojna lekovita svojstva od kojih sva nisu još uvek ni istražena. Smatra se jednom od najzdravijih biljaka na planeti. U ovom tekstu ćemo pružiti pregled svih njegovih efekata i potkrijepiti to medicinskim izvorima, piše Zdravosfera.

Pojačava koncentraciju

S obzirom da zeleni čaj sadrži kofein, on pojačava koncentraciju na sličan način kao kafa.

Međutim, mnogi smatraju da je uticaj zelenog čaja na mozak i koncentraciju čak i bolji nego uticaj kafe jer zeleni čaj pored kofeina sadrži i teanin, supstancu koja deluje smirujuće na mozak i poboljšava raspoloženje.

Neke osobe se nakon kafe osećaju fokusirano ali takođe i napeto. Zeleni čaj će vam dati pravi osećaj koncentracije i smirenosti.

Sprečava nekoliko vrsta raka

Zeleni čaj sadrži brojne supstance koje deluju antikancerogeno. Osobe koje ga redovno piju imaju znatno manji rizik od nekoliko vrsta raka. Mnoge naučne studije su pokazale da smanjuje rizik od raka mokraćne bešike, jednjaka, jajnika i pankreasa.

Smanjuje rizik za Parkinsonovu bolest

Parkinsonova bolest je poremećaj pokreta koji sa sobom nosi simptome poput drhtanja, ukočenosti i slabe ravnoteže. Trenutno je neizlečiva bolest iako postoje lekovi koji mogu umanjiti simptome.

Ispijanjem 1-4 šoljice zelenog čaja dnevno možete sprečiti ili odložiti nastanak ove bolesti čak iako imate genetske predispozicije za nju. Neke naučne studije pokazuju da zeleni čaj nije samo efikasan u smanjenju rizika od Parkinsonove bolesti nego iu lečenju.

Masnoća u krvi?

Masnoća u krvi je jedan od glavnih uzročnika suženja krvnih sudova i naposletku srčanih udara. Tragična je činjenica da je ovo jedan od najčešćih uzroka smrti i kod mladih i kod starih osoba, kada se uzme u obzir da ishranom i prirodnim lekovima možete sačuvati vaše srce.

Uz dovoljno discipline s ishranom nisu vam ni potrebni farmaceutski lekovi. Zeleni čaj je samo jedan od prirodnih lekova koji ima sposobnost da smanje masnoću i holesterol u krvi.

Pored zelenog čaja tu je i riblje ulje i lanene semenke.

Mršavljenje

Početne studije pokazuju da zeleni čaj ubrzava metabolizam i trošenje masti i pomaže kod mršavljenja. Međutim postoje i studije koje nisu našle nikakav efekat. U svakom slučaju vredno je probavanja.

Druge upotrebe

Zeleni čaj ima neverovatno širok spektar upotreba. Za sledeće upotrebe je moguće efikasan ali istraživanja nisu dovoljno detaljna za službene preporuke:

– Sprečavanje moždanih udara
– Visok krvni pritisak
– Sprečavanje Alchajmerove bolesti
uništava genitalne bradavice (ekstrakt zelenog čaja)
– Protiv dijabetesa tip 2
– Za jačanje imuniteta
– Gingivitis (upaljene desni)
– Protiv osteoporoze
– Za čistu kožu i borbu protiv akni i bubuljica

Ima li zeleni čaj negativne posledice i koliko je previše?

Zeleni čaj je relativno siguran prirodni lek, ali može delovati na druge lekove tako što pojačava ili smanjuje njihov učinak. Kada se kombinuje sa određenim antibioticima ili kontracepcijskim tabletama može prouzrokovati nervozu, ubrzan rad srca ili glavobolju.

Kada se uzima zajedno sa lekovima koji razređuju krv može dodatno razrediti krv. Ako se zeleni čaj kombinuje sa efedrinom (kojeg bodibilderi često koriste za skidanje sala) može doći do prevelike stimulacije i problema sa srcem.

Ne preporučuje se piti više od 5 šoljica zelenog čaja dnevno jer sadrži kofein, a previše kofeina može prouzrokovati glavobolju, nervozu i probleme sa spavanjem. Za trudnice i dojilje je zeleni čaj relativno siguran do 2 šoljice dnevno.

Započnite dan s ovim čajem umesto sa šoljicom kafe …

 

Check Also

DR NESTOROVIĆ OTKRIO KAKO POBEDITI VIRUSE: NAJJAČE SREDSTVO ZA JAČANJE IMUNITETA JE BESPLATNO!

Doktor Branimir Nestorović, specijalista je pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije otkriva tajne alterantivne …