Home / ZDRAVLJE / Kakao kao super hrana : Smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i kancera…

Kakao kao super hrana : Smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i kancera…

Da li ste znali da kakao sadrži više od 300 hemijskih jedinjenja koja pozitivno utiču na naše zdravlje? Šolja vrućeg kakaa pred spavanje će vam umanjiti stres i očuvati funkcije mozga.

kakao

Postalo je veoma moderno piti kakao sa marshmallow-sima, malim penastim bombonicama koje plivaju po površini ovog veoma zdravog napitka. Ako njih ne možete nabaviti, svoju šolju kakaa ‘’obogatite’’ kremastim šlagom. Ili ga popijte u slast, bez ičega. Neka vam šolja kakaa dnevno postane navika. Vaš organizam će vam biti veoma zahvalan. Evo zašto!

Kakao je poznat kao biljka koja čuva organizam od slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova kao i od mnogih vrsta kancera. Odličan je izvor gvožđa! 

Zatim:

– Reguliše nivo šećera i holesterola
– Podstiče bolje pamćenje i pospešuje koncentraciju
– Smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara
– Usporava process starenja
– Omekšava kožu
– Snažan je afrodizijak i antioksidans

Američka asocijacija za unapređenje nauke tvrdi da redovno pijenje kakaa ‘’bistri mozak’’. Flavonoidi u ovom napitku ubrzavaju cirkulaciju i dopremanje kiseonika do mozga se ubrzava a to sprečava demenciju. 

Naučnici su svrstali kakao u takozvanu ‘’Super hranu’’ a to znači da je on u rangu nara, akai i godži bobica a tvrde da ima tri puta jače dejstvo na zdravlje našeg organizma od zelenog i crnog čaja. 

Ako tome dodamo još da nam na ovim niskim temperaturama vruć kakao može zagrejati i opustiti promrzlo telo, da budi nostalgiju i vraća nas u detinjstvo….spremite šoljicu kakaa za sebe i one koje volite, pa u krevet! Ili, u novi radni dan. Kako vam volja.

(Na dlanu)

 

Check Also

TU JE U VAŠOJ KUĆI NA MNOGIM MESTIMA- UPOTREBLJAVATE GA A NE ZNATE DA JE SMRTONOSAN

Zahvaljujući kontinuiranim istraživanjima neprestano usvajamo nova znanja o opasnostima po zdravlje koje vrebaju u našem …