Home / ZDRAVLJE / Kandida (Candida Albicans) – Lečenje prirodnim lekovima..

Kandida (Candida Albicans) – Lečenje prirodnim lekovima..

Treba znati da je Candida parazitska gljivica koja živi u svakom od nas, no u nekom ‘normalnom’ ograničenom broju.

test-na-kandidu

Nastanjena je u donjem delu creva i pod kontrolom je telesnog odbrambenog mehanizma, jer je to ‘prijateljska’ gljivica koja na određeni način stimuliše, ali i inhibira, aktivnost creva.

Dakle, Kandida nije bakterija, nego je reč o gljivici čija povećana prisutnost u organizmu može značajno da utiče na kvalitet života i opšte psiho-fizičko stanje pojedinca.
Ako određeni broj faktora koincidira sa oslabljenošću ovih odbrambenih sistema, Kandida se može proširiti i u druge delove utrobe, tako da ova benigna vrsta gljive počinje da se širi i napada sluzokožu.

Kad se to dogodi ona hvata zidove na sluzokoži organa za varenje, oštećuje ju i tako omogućava prodiranje u krvotok delimično probavljenih materije koje smo uneli u organizam, sa kojima u krvotok prodiru i različiti toksični elementi. Kad se to dogodi ne samo da se ova gljivica širi i gnezdi po našem telu nego izaziva alergijske reakcije usled toga što su neželjene čestice prodrle u naš krvotok.

To dalje dovodi do slabljenja odbrambenog sistema našeg tela.

Simptomi Kandide su – U prvoj fazi mogu se primetiti vrlo različiti simptomi poput poteškoća sa varenjem, nadimanje i pojava gasova, dalje tu je proliv ili zatvor, cistitis i tegobe u genitalno -mokraćnih organa.

Simptomi koju pokazuju na Kandidu su i sindrom tegoba pred menstruaciju, bolne i iritirajuće menstruacije, osip u ustima ili u vagini, depresija i anksioznost, stalni osećaj umora, migrena i druge glavobolje, učestale infekcije gornjih organa za disanje i čitav niz alergija. Jedan od prvih znakova AIDS-a (side) je nekontrolisano razmnožavanje Kandide, što je indikacija da je odbrambeni mehanizam organizma oslabljen.

Faktori koji omogućavaju širenje Kandide na ovaj način su brojni. Najvažniji za spomenuti su: Korišćenje antibiotika. Oni naravno ubijaju štetne bakterije ali i one ‘prijateljske’ koje kontrolišu Kandidu u crevima. Korišćenje steroida.

Tu spadaju i preparati na bazi kortizona kao i pilule za kontracepciju. Visok nivo šećera u telu i krvotoku. Ishrana bogata šećerom, kao i šećerna bolest sama po sebi, pogoduje aktivnosti Kandide s obzirom na to da se sve gljive najviše hrane šećerom. Svi drugi faktori koji slabe odbrambene, odnosno imune funkcije.

Tu spadaju česte infekcije kao što su one do kojih dolazi u slučaju upale moždane opne, sindrom umora nakon virusne upale. Drugi faktori koji mogu smanjiti odbrambene funkcije organizma odnose se na toksično delovanje teških metala, nedostatak nutritiva i opštu oslabljenost odbrambenih funkcija bilo da su rezultat druge bolesti ili trenutnog alergijskog stanja.

Testovi na Kandidu postoje, oni nisu skupi ali su međutim daleko od pouzdanih. Jedan od razloga tome je što svaki čovek ima različitu aktivnost ove gljive. Problem je samo u brzini kojom se ona širi. Jednostavnim posmatranjem simptomske slike, koja je prethodno opisana, i upoređivanjem prethodnih i sadašnjih oboljenja može se sa priličnom sigurnošću reći da li postoji previše Kandide u organizmu ili ne.

Prirodno lečenje Kandide je moguće – Ukoliko postoji veza između zapaženih simptoma i korišćenja antibiotika, steroida ili pak unošenja velikih količina šećera, ili su u poslednje vreme postojala razna oboljenja ili su u toku virusne infekcije poput herpesa, ili alergije, onda su svi izgledi da je reč o povećanoj aktivnosti Kandide.

Lečenje se sastoji u strategiji da se ova gljiva liši njene prirodne ishrane šećerom i da se dodaju specifični nutritivi i supstance koje kontrolišu ili pak ubijaju Kandidu. To je često dugotrajan proces koji traje 6 pa i više meseci. Tokom prvih nekoliko nedelja simptomi se mogu pogoršati pošto dolazi do uništavanja ove gljive u telu pa zbog toga može biti potrebno da se i samo telo očisti i prilagodi.

Takav program zahteva – Izbegavanje unošenja u telo šećera u bilo kojem obliku, uključujući i med. Tokom prvih nekoliko nedelja treba izbegavati i unošenje voća, kako bi se još više smanjila nivo šećera. Izbegavanje hrane zasnovane na gljivama ili konzervirane hrane u većim količinama s obzirom da je telo verovatno već senzibiliziranom na gljive i da se imuni sistem brže oporavlja ukoliko se izbegavaju ove namirnice.

Izbegavanje svih namirnica koje se zasnivaju na procesima ključanja je takođe neophodno tokom lečenja Kandide.

Korisna je upotreba sledećih namirnica – Visoko potentnih acidophilus kultura u cilju ponovnog naseljavanja sluzokože organa za varenje prijateljskim bakterijama. Ova bakterija, koja se najčešće nalazi u jogurtu, kao i bifido faktor preporučuju se u dozama od četvrtine kašike jedanput, ukoliko je stanje teško onda i dva puta, dnevno sa vodom između obroka.

Biotin, odnosno vitamin B u dozama od 500 mikrograma dnevno. Kompleks B vitamina dnevno u kapsulama koje ne sadrže gljivice. Beli luk je jako dobar protiv Kandide jer on ima jako antigljivično delovanje i treba slobodno da bude korišćen u hrani. Sok Aloe vera je još jedna supstanca koja uništava gljivice. Nekoliko čajnih kašika treba piti dnevno zajedno sa vodom.

Maslinovo ulje je efikasno u kontrolisanju razmnožavanja ove gljive s obzirom da sadrži oleičnu kiselinu. Dnevno treba uzimati najmanje jednu kašičicu maslinovog ulja zajedno sa hranom. Vitamin C u dozama od 1 do 3 grama treba uzimati s obzirom da poboljšava odbrambene funkcije organizma.

Sva ova sredstva, zajedno sa ishranom koja treba u velikim količinama da sadrži namirnice bogate fibrina (ovas, sveže povrće, integralne žitarice, sve vrste graška, semenke suncokreta, susama, bundeve) kao i odgovarajuću količinu proteina, pouzdano kontrolišu Kandidu te istovremeno suzbijaju simptome umora.

Check Also

ŠOKANTNA ANALIZA NESTOROVIĆA- OVO SVI TREBA DA PROČITAJU!

Mi i dalje nemamo dokaza da Fajzerova vakcina štiti od težih oblika blesti, a nemamo …