Home / ZDRAVLJE / KONSTIPACIJA ILI ZATVOR: Uzroci i lečenje..

KONSTIPACIJA ILI ZATVOR: Uzroci i lečenje..

Opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja creva, a konstipacija označava stanje u kojem osoba ima retke, tvrde, oskudne i suve stolice, ali i promenu u rutini pražnjenja creva, vrlo često praćenu osećajem nepotpuna pražnjenja

500-1

Konstipacija može biti akutna i pojavljivati se naglo i periodično ili hronična. Ponekad i malene promene u ishrani mogu dovesti do ublažavanja problema. No, i konstipacija može biti u pozadini neke bolesti – kod osoba sa sindromom iritabilnog kolona mogu se naizmenično pojavljivati proliv i zatvor.

Uzroci

Konstipacija je najčešće uzrokovana niskim udelom vlakana u ishrani, nedostatkom telesne aktivnosti, ali i dehidracija takođe mogu uzrokovati problem.

Stres i putovanja takođe mogu doprineti problemu konstipacije. Ponekad se u pozadini nalazi i određeno stanje ili bolest kao što je npr. Trudnoća, sindrom iritabilnog kolona, hipotireoza, pojedini psihički i metabolički poremećaji. I lekovi mogu uzrokovati zatvor creva. U proseku, konstipacija više pogađa žene no muškarce što sugeriše da i hormonalna neravnoteža može takođe biti odgovorna za konstipaciju.

Od lekova, konstipaciju mogu uzrokovati antacidi (lekovi za smanjenje kiselosti želudačnog soka), diuretici, oralno uzeto gvožđe, mišićni relaksansi, neki analgetici (aspirin) antidepresivi, antihistaminici i betablokatori.

Lečenje

Najveći broj blagih akutnih konstipacija i opstipacija tretira se laksativima, sredstvima koja potiču pražnjenje creva od koji ih se veliki broj može kupiti bez recepta. Međutim, ne preporučuje se uzimanje laksativa kroz duže vreme.

Hronični zatvor se često može sprečiti ili lečiti pravilnim kombinovanjem ishrane i unosom više vlakana, žitarica, voća i povrća u ishranu, boljom hidratacijom (minimalno dve litre tečnosti dnevno) i telesnom aktivnošću.

Kao laksativi se mogu koristiti mineralne vode obogaćene magnezijumom, preparati laktuloze, iritansi crevne sluznice, čepići glicerina, klizme i propulzivi, Biljke sa sluzima (seme lana) kao i biljke sa antrakinona (sena, krkavina, aloja) mogu delovati laksativno.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …