Home / ZDRAVLJE / LEKOVITI KAKI: Mnogi misle da je ovo paradajz i ne znaju koliko je lekovita ova jabuka..

LEKOVITI KAKI: Mnogi misle da je ovo paradajz i ne znaju koliko je lekovita ova jabuka..

Kod nas ova biljka nije toliko poznata, većinom raste u vrtovima kao ukrasna biljka, a najveći deo dolazi do nas iz inostranstva.

500-1

Japanska jabuka šire je poznat naziv za biljku kaki koja je poreklom iz Azije, au prirodi je se može naći u Japanu, Burmi i Kini. U Evropu je došla oko 15-tog veka, a danas se uzgaja u toplijim predelima širom celoga sveta.
kaki
Japanska jabuka je listopadno drvo sa plodovima od žute do crvene boje koji zreli imaju prijatan i sladak ukus sličan marelici. Plodovi se beru kasno u jesen te danas postoji desetak različitih podvrsta kakija koje se razlikuju oblikom, bojom, ukusom i veličinom ploda.

Sam plod je voće s nižom količinom kalorija, ali velikim udelom ugljenih hidrata važnih za varenje. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor, te je bogat vitaminima C, B, A i E i aminokiselinama kao što su lizin, triptofan, alanin i druge.

Kaki je lekovito voće

Svež plod i njegov sok su izuzetno lekoviti kod probavnih problema kao što su zatvor, upala creva, hemoroidi te razne bolesti želuca kao što su loša probava i gastroenteritis. Osim za probavne smetnje koristan je i kod ublažavanja visokog pritiska, bolesti jetre i žuči, jačanja imuniteta i bolesti nerava zbog svog umirujućeg delovanja. Suvo zreo plod kakija pomaže kod bolesti bronhija i suvog kašlja ako se uzima smljeven u prašak.

Plod kakija se može iskoristiti u lekovite svrhe i na drugi način osim kao sveži plod ili njegov sok. Oguljen plod japanske jabuke ostavljen na suncu i preko noći poprimit će spolja belu boju i na taj način poprimiti nova lekovita svojstva. Tada može poslužiti u borbi protiv raznih parazita u crevima, za lečenje kašlja i visokih telesnih temperatura te kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja.

Plod japanske jabuke se može iskoristiti i za pečenje vrlo aromatične rakije. Sasušeni plodovi su dobre zimske namirnice velike nutritivne vrednosti, a čak se i njegovo seme može iskoristiti kao zamena za kafu ako se preprži i samelje kao što se to čini sa zrncima kafe. Čak i list japanske jabuke se može iskoristiti zbog svojih svojstva koja potpomažu stezanje tkiva, a sasušena kora može poslužiti kao zaslađivač raznim jelima ili pićima.

Za njega nalazimo i primenu u kozmetici jer se od unutrašnjeg tkiva ploda može pripremiti odlična maska za lice koja čisti i osvežava kožu. U kuvanju se najčešće koristi kao sastojak za razne kolače, kreme i deserte.
Iako relativno nepoznata biljka kod nas, ona je vrlo široke primene i lekovitih svojstava te je njen plod odličan dodatak u domaćinstvu.

Check Also

NESTOROVIĆ UPOZORIO DA DOLAZE TEŠKA VREMENA: CEO SVET KLJUČA, ALI MI SMO PREŽIVELI I GORE! EVO O ČEMU JE REČ!

Svako ima neki razlog zašto želi da živi i treba da nađe taj razlog, a …