Home / ZDRAVLJE / Može biti opasno: Kad pogledate u beli zid, vidite li tačke, mrlje ili niti koje plutaju ispred vas?

Može biti opasno: Kad pogledate u beli zid, vidite li tačke, mrlje ili niti koje plutaju ispred vas?

Mrljice, tačkice, niti, paučina u oku, „mušice“ koje plutaju pred vama kad se zagledate u beli zid ili čitate vas obično ne moraju zabrinjavati.
oko
Međutim, u jednom slučaju zbog njihove pojave morate odmah da idete kod lekara …

Dr. Abdhiš R. Bhavsar, zadužen za odnose sa javnošću na „American Academi of Ophthalmologi“, objasnio je šta su to tamnosive tačkice ili sitne niti koje kao da plutaju ispred vašeg lica. Ono što se vidi su, zapravo, promene koje se nalaze unutar oka, a ne ispred vas.

Prednje dve trećine očne jabučice ispunjene su zelatinozna materije koja se naziva vitreous, odnosno staklasto telo.

Čim pokušate da se koncentrišete na njih, ove plutajuće čestice se kreću prema periferiji oka. U suštini, reč je o promeni Vitreous u kojem dolazi do pojave sitnih čestica koje su najčešće sastavljene od vlakana kolagena. Ove čestice plutaju po Vitreous, blokiraju svetlost koja dolazi kroz zenicu i stvaraju senu na mrežnjači i na zadnjem delu oka. Vi vidite upravo te sene.

Paničite samo ako …

Ako odjednom imate navalu takvih plutajućih čestica, ako ih prate Blesk svetlosti ili trenutni gubitak vida, odmah krenite kod oftalmologa.
Naime, ovakve pojave mogu da ukazuju na upalu, krvarenje, posekotinu ili odvajanje mrežnjače, koje se isprva mogu sanirati. Lekara posetite što pre jer, u slučaju odlaganja, može da dođe i do trajnog slepila. S druge strane, povremeno zamućenje nije razlog za brigu.

Mrežnjača

Mrežnjača je opna oka koja ima otprilike 120 miliona ćelija (fotoreceptora). One primaju svetlosne nadražaje i pretvaraju ih u električne signale.

Staklasto telo ili Vitreušu (lat. Corpus vitreum)

Ispunjava kompletnu unutrašnjost oka iza sočiva.
– Njegova uloga je optička, jer je ono prozirno pa propušta svetlost, kao i mehanička, tj. Održavanje stalne napetosti i veličine očne jabučice. Sastoji se od 99 odsto vode u kojoj su otopljene razne materije, na primer, protein vitrezin.

On je vlaknaste građe i nama nevidljiv, osim u nekim bolesnim stanjima kad postaje vidljiv i stvara oblike crtica i niti koje nam prividno lete pred očima – pojašnjeno je na kontaktne-lece.eu.

Check Also

DR NESTOROVIĆ OTKRIO KAKO POBEDITI VIRUSE: NAJJAČE SREDSTVO ZA JAČANJE IMUNITETA JE BESPLATNO!

Doktor Branimir Nestorović, specijalista je pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije otkriva tajne alterantivne …