Home / ZDRAVLJE / NAUČNICI OTKRIVAJU: Jednostavan trik kojim ćete pridobiti nečije poverenje..

NAUČNICI OTKRIVAJU: Jednostavan trik kojim ćete pridobiti nečije poverenje..

501

Duboki pogled u oči partnera nije samo za ljubavnike jer se pomoću njega vrlo lako može „doći“ i do nečijeg poverenja.
Naime, najnovije istraživanje je pokazalo da će ljudi pre verovati osobama sa proširenim zenicama.

Istraživanje je sprovela Mariska Kret sa Univerziteta Leiden, a u okviru kojeg su studenti gledali kratke video klipove svojih „partnera“.

Fora je bila u tome što su snimci bili manipulisani na način da je osoba u njima imala ili proširene zenice, zenice koje su menjale veličinu i one koje su celo vreme bile iste veličine.

U idućem koraku studenti su morali odlučiti kome će dati 5 evra, a kome ništa te im je rečeno da će im se ulog utrostručiti, a druga će strana odlučiti koliko će im novaca vratiti (odluku su morali doneti isključiv na osnovu prikazima očiju druge strane) .

Rezultat je bio takav da je većina učesnika dala novac osobama sa proširenim zenicama i očima koje su delovale „srećno“.

Ipak, važno je napomenuti da se zenice ne mogu širiti i sužavati kada mi to želimo, ali da tome može pomoći ako razmišljamo o nekoj tamnoj prostoriji.

Takođe, istraživanje je pokazalo da se oblik zenica onih koji su učestvovali u istraživanju izjednačavao sa oblikom zenica partnera čije su oči gledali.
Ovo istraživanje samo je jedan u nizu dokaza koji ukazuju na izuzetnu važnost neverbalnog dela interpersonalne komunikacije.

Check Also

UV LAMPE OŠTEĆUJU DNK: LEKARI UPOZORAVAJU NA ŠTETNOST ZRAČENJA ZA KOJE SE SMATRALO DA NIJE OPASNO

Medicinska studija rađena 2009. godine pokazala je da je kod pojedinih žena koje su često …