Home / ZDRAVLJE / OAZA MLADOSTI: Narod iz doline Hunza u proseku živi 120 godina.. Evo u čemu je njihova tajna..(VIDEO)

OAZA MLADOSTI: Narod iz doline Hunza u proseku živi 120 godina.. Evo u čemu je njihova tajna..(VIDEO)

Narod Burusho iz doline Hunza, na granici Pakistana i Indije, za sebe tvrdi da su potomci zalutalih vojnika Aleksandra Makedonskog, a da je upravo njihova postojbina legendarna Shangri-La.
No bez obzira na to da li je dolina Hunza izgubljeni raj na zemlji, svakako je oaza dugovečnosti: pripadnici te kulture u proseku žive 110-120 godina.

500

Gotovo se nikada ne razboljevaju, a uvek izgledaju mladoliko. Dok Burushi to pripisiju genima odnosno nasleđu, verovatno najveći ulogu ima njihov način života.

Hunza se kupaju u ledenoj vodi, leti jedu sirovo voće i povrće, a zimi suve kajsije, proklijale žitarice i ovčji sir.

Postoji doba godine kada ništa ne jedu, poznat kao „gladno proleće“. Voće je još uvek nezrelo pa isključivo piju sok (svojevrsni kompot) od suve kajsije. Na tome žive i do tri meseca, a to doba godine je njima izuzetno sveto.

Žene rađaju i sa 65

Zbog dugovečnosti već dugo zanimaju brojne stručnjake, koji su detaljno proučili njihovu ishranu. Jedu vrlo malo proteina i masti i to uglavnom iz mleka i mlečnih proizvoda. Na dan u proseku pojedu 1.933 kalorije, od kojih je 50 g proteina, 36 g masti i 365 g ugljenih hidrata.

Nije im čudno da prošetaju i 100 kilometara dnevno, a pentranje uz strmu planinu im je čas posla.

Takođe, dobro raspoloženje i odsustvo stresa doprinose njhovom boljem mentalnom i fizičkom zdravlju. Zbog svega toga, nije retkost da žene rađaju i sa 65 godina.

Eksperiment kao dokaz

U doba kolonijalizma, narod Hunza (britanci su ih preimenovali prema regionu u kojoj žive) britanskom lekaru sir Robertu McCarrisonu zapeo je za oko jer su bili neobično zdravi.
Dok su razne bolesti, od gušavosti do deformacija harale okolne indijske zemlje, Hunza su delovali sasvim otporni.

No iako je u početku mislio kako je u pitanju nasleđe (Hunza su primetno svetliji od ostalih Pakistanaca i Indijaca u okolini), zaključio je kako je glavni razlog hrana.

Kad se 1921. vratio u Veliku Britaniju i eksperimentom je potvrdio svoju hipotezu – jednu grupu svinja hranio je tipičnom radničkom hranom (beli hleb, obrađeni šećer, harinke, konzerviranu hranu i kuvano povrće).

Svinje su za mesec dana počele razvijati razne ljudske bolesti. Drugu grupu je hranio tipičnom ishranom Hunza i ostala je savršeno zdrava.

Mislili da je falsifikovao pasoš jer je bio prestar

Kineski magazin je 1984. godine opisao, kako je jedan od Hunza, Said Adbul Mobuda, zbunio sve radnike imigracione službe na londonskom Hitrou.

Pokazao je pasoš, prema kojoj je bio rođen 1834 i imao je 150 godina. Smatrao se štićenikom u zemlji Hunza, a pamtio je događaje još iz 1850. godine.

Pogledajte video:

Check Also

UV LAMPE OŠTEĆUJU DNK: LEKARI UPOZORAVAJU NA ŠTETNOST ZRAČENJA ZA KOJE SE SMATRALO DA NIJE OPASNO

Medicinska studija rađena 2009. godine pokazala je da je kod pojedinih žena koje su često …