Home / ZDRAVLJE / Oprez: Koliko krvni pritisak sme da bude nizak?

Oprez: Koliko krvni pritisak sme da bude nizak?

Ako vodite borbu s visokim krvnim pritiskom, morate pripaziti da ga ne spustite prenisko.

500

Naime, prema novom istraživanju, objavljenom u časopisu JAMA Internal Medicine, sistolni krvni pritisak ne sme pasti ispod 120mmHg.

Američki naučnici su merili nivo sistolnog krvnog pritiska kod osoba 4480, koje pate od hipertenzije (visokog krvnog pritiska). U periodu od 21 godinu su svake 3 godine merili nivo sistolnog krvnog pritiska kako bi otkrili može li niži nivo sistolnog krvnog pritiska uistinu smanjiće rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani udar, moždani udar i srčana insuficijencija.

„Verovali smo da niži krvni pritisak znači manji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti“, izjavio je vođa istraživanja prof. Carlos Jose Rodriguez i dodao: „otkrili smo da postoji donja granica nivoa sistolnog krvnog pritiska“.

Svaki učesnik, kojemu se nivo sistolnog krvnog pritiska spustila ispod 120mmHg nije imala nikakve prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Idealna nivo sistolnog krvnog pritiska se kreće u rasponu od 120 do 138mmHg. Osobe, čiji je krvni pritisak bio u ovom opsegu, su imale najznačajnije prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Ovim istraživanjem se neće promeniti način lečenja visokog krvnog pritiska, već će se detaljnije razmatrati učinak niskog krvnog pritiska na zdravlje.

Postoji verovanje da je niži krvni pritisak uvek bolji od visokog, ali ovo istraživanje pokazuje suprotno. Spuštanje sistolnog krvnog pritiska ispod 120mmHg može imati gotovo jednake štetne posledice na zdravlje, kao i visok nivo krvnog pritiska.

Naučnici ističu da su rezultati ovog istraživanja preliminarni i da je potrebno sprovesti ocenjivanje od strane spoljnih stručnih saradnika.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: PREKO DANA JEDITE NORMALNO, POSLE 18 ČASOVA- NIŠTA!

Prema njegovim rečima gladovanje izaziva depresiju i veoma je teško izbegavati hranu, ali postoje alternative, …