Home / ZDRAVLJE / OTKRIVAMO TAJNE TELA: Zašto plačemo dok režemo luk, štucamo, ježimo se…

OTKRIVAMO TAJNE TELA: Zašto plačemo dok režemo luk, štucamo, ježimo se…

Postoji nekoliko reakcija koje ima ljudsko telo, a koje se čine tajanstveno. No, za svaku od njih postoji logično objašnjenje, a prenosimo vam ga u nastavku.

Woman's legs with goosebumps

1. Glavobolja od hladnog

Do ove reakcije na konzumiranje hladnog sladoleda ili pića dolazi kada nervi u ustima signaliziraju mozgu da mu preti hladnoća, zbog čega dođe do naglog širenja kapilara u mozgu i glavobolje. Može se sprečiti vrlo jednostavno: Sporije konzumiranje hladne hrane ili pića.

2. ‘Začepljene’ uši

‘Začepljene’ uši za vreme poletanja ili ronjenja posledica su osetljivosti opne na promene u pritisku. Brže će vam proći ako u ustima imate bombon ili žvakaću gumu ili ako duboko udahnete i polagano izduvavate vazduh kroz nos kojeg začepite. To će vazduh usmeriti prema Eustahijevoj cevčici, što bi trebalo ‘odčepiti’ uši.

3. Nekontrolirano treptanje

Ovaj telesni refleks može biti posledica neispavanosti, stresa, previše kofeina, a samo u retkim slučajevima simptom neurološkog poremećaja. Iako je kratkotrajno i prestane samo od sebe, može se sprečiti dovoljnim odmorom, konzumiranjem manje kafe i izbegavanjem stresa.

4. Plakanje dok sečete luk

Rezanjem luka ispušta se enzim koji reaguje sa suzama i uzrokuje peckanje, što signalizira mozgu da je vreme za ispiranje oka i pojačano izlučivanje suza. Delovanje enzima se može usporiti ako luk odstoji u frižideru. Najviše enzima je koncentrisano na dnu luka pa ga režite poslednjeg, a možete i jednostavno nositi zaštitne naočare.

5. Trzaji pre spavanja

Ponekad je telo nesinkronizirano u prelazu iz budnog u stanje spavanja, a to se može manifestovati u trzajima mišića kada telo polagano utone u san. Sprečiti ih možete ako pojedete bananu pre spavanja i izbegavanjem kofeina.

6. Ježenje kože

Ovaj refleks verovatno je evolucijski ostatak jer ga koriste životinje s dlakom kako bi se zaštitile od hladnoće ili naizgled povećanje volumen svojeg krzna da bi izgledale veće u očima napadača. Ježenje možete izbeći toplom odećom i izbegavanjem strašnih filmova.

7. Zašto ne možemo sami sebe škakljati?

Škakljivost je odbrambeni mehanizam na osetljivim delovima tela i mozgu signalizira opasnost pa se aktivira samo kada nas golica neko drugi.

8. Štucanje

Do štucavice obično dođe kada pijemo prebrzo ili pokušamo da jedu i udahnuti istovremeno. Zbog toga dolazi do stezanja dijafragme i mišića u prsima, zbog čega dolazi do štucanja. Najbolji lek je zadržati dah, što vodi do povećanja količine ugljen-dioksida i regulacije disanja. Hronične štucavice mogu biti simptom brojnih bolesti, od raka do laringitisa.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …