Home / ZDRAVLJE / Ova je biljka veoma efikasna kod lečenja steriliteta..

Ova je biljka veoma efikasna kod lečenja steriliteta..

Već samo ime višegodišnje mirisne biljke zdravac, ukazuje da poseduje izuzetna lekovita svojstva.

500

U nekim krajevima zovu je i Ždralić, jer crvenkasto- ljubičasti cvet podseća na kljun ždrala.

Kao samonikla biljka raste svuda, najčešće u šumskim predelima, mada može da se gaji i kao baštenska.

Cveta od aprila do juna, au tom periodu se i beru nadzemni delovi za sušenje i skladištenje za kućnu apoteku.

Zdravac sadrži tanine, pektin, holin, Flavonski heterozide i eterična ulja naglašenog mirisa. Biljka je lekovita u celosti, ali najviše koren u kome se nalazi najveća koncentracija tanina i drugih djelotvornih sastojaka.

Koren se vadi u proleće i jesen, a tradicionalno se koristi za lečenje kožnih oboljenja – posekotina, opekotina, ekcema. Efikasan je i za ispiranje upaljene sluzokože usne duplje, kao i za uklanjanje neprijatnog mirisa iz usta, pišu Večernje novosti.

Čaj od cvetova, listova i stabljike pospešuje rad bubrega, podstiče jačanje imuniteta, smanjuje simptome iscrpljenosti. Ublažava nesanicu, smanjuje simptome anksioznosti, menstrualnih tegoba, kao i tegoba menopauze.

U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama sličnog dejstva povoljno deluje na ženske reproduktivne organe. Narodni lekari veruju da podstiče plodnost kod žena, pa se u nekim situacijama koristi kao prirodno sredstvo za lečenje ženskog steriliteta. Pomešan sa očajnicom, koristi se za lečenje, ne samo ženskog, već i muškog steriliteta.

Mirišljavo eterično ulje iz biljke zdravac čisti kožu, zbog čega je zastupljeno u kozmetici. Istovremeno daje savršenu mešavinu sa uljima jasmina, lavande i bergamota.

Mnogi narodi ovu biljku vekovima koriste iu ritualne svrhe, a na našim prostorima zdravac se zajedno sa drenom na Đurđevdan ubacuje u vodu za vreme jutarnjeg tradicionalnog umivanja. Ovim činom trebalo bi da se obezbedi dobro zdravlje tokom naredne godine. Osim toga, devojke i mladići su se na Đurđevdan kitili ovom biljkom da bi bili „zdravi kao zdravac“. Veruje se da biljka ima najveću moć ubrana u petak, uoči praznika.

Miran san

Čaj od zdravca priprema se tako što se jedna ravna kašičica osušene biljke prelije sa 2,5 dl ključale vode. Sačeka se 20 minuta da čaj odstoji, a zatim se procedi i pije. Preporučuje se šolja dnevno, najbolje ujutro na prazan stomak.

Protiv nesanice – U 5 dl ključale vode sipajte dve kašike osušenog zdravca, pa ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga sadržaj procedite i pijte po 1,2 dl čaja pre jela. Vodite računa da ne preterate, jer velike koncentracije tanina iz biljke mogu da izazovu želudačne tegobe.

Ispiranje usta – pomešajte po 25 g zdravca, nane, kamilice i idjirota. Dve kašike mešavine prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i time ispirajte usta.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: PREKO DANA JEDITE NORMALNO, POSLE 18 ČASOVA- NIŠTA!

Prema njegovim rečima gladovanje izaziva depresiju i veoma je teško izbegavati hranu, ali postoje alternative, …