Home / ZDRAVLJE / Ovaj srednjovekovni eliksir leči sve živo! (RECEPT)

Ovaj srednjovekovni eliksir leči sve živo! (RECEPT)

Ovaj eliksir poznat je kao „karmelićanska vodica“, a ime je dobio po sestrama karmelićanke koje su izmislile originalnu recepturu

501

Jeste li čuli za karmelićansku vodu? Reč je jednom od najpoznatijih srednjovekovnih eliksira kojem se pripisuje niz blagotvornih, gotovo čudotvornih svojstava.

Navodno postoje zapisi o ljudima koji su zahvaljujući redovnoj konzumaciji ovog eliksira doživeli preko sto godina. Govorilo se da zimi greje a leti hladi i osvežava i dušu i srce.

Koristio se za lečenje depresije, lupanja srca, migrene, ublažavanje menstrualnih bolova, napetosti, razdraženosti, straha i treme, slabog pamćenja, zamora, nesvestice i noćnog gušenja, a pošto ima prijatan, osvežavajući miris, može da se koristi i kao parfem.

Nazivao se „Eau de Melisse des Carmes Boier“, a ime duguje sestrama karmelićanke iz samostana u Parizu, gde je izmišljen davne 1611. godine i glavnom sastojku – matičnjaku (Melissa officinalis).

Recept je ostao tajna, ali tokom godina se doznalo da osim matičnjaka sadrži još i limun, Anđeliku, korijander, muskatni oraščić, cimet, majčinu dušicu, ruzmarin, lavandu, žalfiju, kamilicu, anis, karanfilić, sandalovinu …

Kako se tačna razmera nije mogla sa sigurnošću odrediti, proširio se pojednostavljeni recept koji se naveliko koristio i koji vam ovde predstavljamo.

Sastojci i priprema:

– 1 litar 30-procentnog alkohola
– 165 grama sušenih cvetnih vrhova matičnjaka

– 40 grama neprskane limunove kore
– 5 grama korena anđelike

Ostavite na hladnom i tamnom mestu dve nedelje, nakon toga dodajte još:

– 65 grama korijandera
– 12,5 grama oraščića

– 12,5 grama cimeta
– 1,5 gram karanfilića

Ostavite da odstoji još nedelju dana, a potom kroz fini filter procedite u tamnu bocu.

Pijte jednu do dve kašičice svakog jutra, razblaženo u čaši vode.

Izvor: Telegraf.rs

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …