Home / ZDRAVLJE / Ovih 5 stvari ne biste trebali raditi pre odlaska u krevet ako želite lakše zaspati..

Ovih 5 stvari ne biste trebali raditi pre odlaska u krevet ako želite lakše zaspati..

Svakodnevna rutina pre spavanja može biti razlog lošeg kvaliteta sna ili stvaranja određenog poremećaja spavanja. Određene promene mogu nam pomoći da lakše zaspimo i budemo odmorniji i spremni za nove aktivnosti koje nas sutra čekaju.

500-2

Sat vremena pre odlaska u krevet trebali bi se posvetiti sebi i odmaknuti se od računara, televizije ili posla kojeg imamo vremena obaviti. Preterivanje u hrani takođe može stvoriti određene probleme za naš san.
Kako bi ispravno postupili i dovoljno se naspavali, ovih pet saveta pomoći će vam da promenite svoju rutinu pre odlaska u krevet.

1. Ne uzimajte krive tablete

Kada ste prehlađeni pun nos vam može ometati spavanje, ali to takođe radi i pseudoeferdin, glavni sastojak u mnogim dekongestiva, lekovima koji se koriste za olakšavanje zacepljenosti nosa. Pseudoeferdin takođe je poznat kao uzrok nesanice.

Šta treba učiniti: Koristite dekongestiva koji se koriste isključivo pre spavanja. Oni obično sadrže antihistamine koji ljude mogu učiniti pospanima, a za njih se obratite farmaceutu ili lekaru.

2. Ne spremajte e-mailove u Draft

Naučnici su ustanovili da izlaganje plavom svetlu ekrana pre spavanja potiskuje nivo melatonina koji može promeniti naš telesni sat i povećati rizik za gojaznost.
Šta treba učiniti: Prestanite koristiti računar sat vremena pre nego što odete spavati i podesite alarm sat vremena ranije kako biste ujutro nastavili sa poslom.

3. Izbegavajte toplu kupku

Topla kupka može nam pomoći da zaspemo, ali ona nije toliko efikasna pre spavanja. Naša telesna temperatura pada tokom noći, pogotovo dva sata pre spavanja. Topla kupka uzrokuje povišenje temperature i njeno opadanje nakon izlaska iz kupke, a to nam pomaže da se opustimo.

Naša telesna temperatura nas uspavljuje, a što je na manjoj nivou čvršće ćemo spavati.
Šta treba učiniti: Ako nam se krevet nalazi u blizini kupatila naša temperatura će ostati na višem nivou. Bitno je da se osuši sat vremena pre odlaska u krevet.

4. Ne preterujte sa hranom

Naučnici su otkrili da ako idemo spavati siti, naš želudac može stimulisati moždane talase, a to može rezultirati noćnim morama. Nezdrava hrana podstiče nemirne snove.
Šta treba učiniti: Večerati pre 19 sati. Ako ne, onda poslušati jedan od bitnih saveta mnogih nutricionista, a to je da malene komade hrane prožvaćemo 15 puta pre nego li ih progutamo.

5. Nemojte raspravljati pre spavanja

Pokušajte rasprave odložiti do sutra. Ako ih potstaknete pre spavanja one će vas još više zaokupiti, a razmišljanje o njima držati će vas budnima još satima. Stres i preterana simulacija pre spavanja uzrokuju poremećaje spavanja.

Šta treba učiniti:

Odlučite da je sat vremena pre spavanja vaše vreme za odmor i mir i izbegavajte razgovore koji će podstaći raspravu.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …