Home / ZDRAVLJE / Ovih sedam stvari događa se u našem telu kada unosimo prevelike količine proteina..

Ovih sedam stvari događa se u našem telu kada unosimo prevelike količine proteina..

Mnogi treneri danas kunu se u ishranu koja se bazira na velikoj količini proteina (i masti), a iz koje su gotovo u potpunosti izbačeni ugljeni hidrati. Na taj način, tvrde, lako je izgubiti višak kilograma te je lakše izgraditi mišiće, naravno, uz vežbanje, jer su proteini ti od kojih smo i sami u velikoj meri izgrađeni.

500-2

No, je li ishrana koja se bazira na prevelikim količinama proteina zaista pametna i dobra za naše zdravlje? Stručnjaci tvrde da nije. Istina je da normalne količine proteina pomažu u gubitku kilograma i da nam zaista mogu pomoći da izgradi mišiće, ali, kao i kod svih drugih stvari, ni sa proteinima nije dobro preterivati.

Ustvari, ako konzumiramo prevelike količine proteina, mogu se pojaviti neke dosta ozbiljne posledice za naše zdravlje, kao i na naš životni vek, a portal Eat This prenosi ovih sedam stvari koje se događaju u našem telu kada je naša ishrana bazirana na preteranom unosu proteina.

Javlja se loš zadah

Ni češće pranje zuba neće rešiti loš zadah
Većina ljudi koja iz svoje ishrane izbaci ugljene hidrate, istovremeno drastično poveća unos proteina, zbog čega se njihovo telo pretvara u vreću masnoća iz koje crpe svu energiju. Iako je to možda dobro za izgradnju trbušnih mišića (barem na samom početku takve ishrane), to nikako nije dobro za naš zadah.

„Kada ne jedemo dovoljno ugljenih hidrata, telo troši i koristi masnoće i proteine iz nas kao gorivo. A sve se to dešava u procesu kojeg nazivamo ketoza. Nažalost, ketoni uzrokuju smrad iz usta kojeg se nije tako lako rešiti zubnom pastom ili vodicom za ispiranje usta „, tvrdi nutricionista Isabel Smith. Povećanje količine ugljenih hidrata, stoga, može vrlo lako rešiti ovaj problem, kao i povećanje unosa vode.

Debljamo se

Iako ishrana bogata proteinima is vrlo malim količinama ugljenih hidrata može pomoći kod instantnog gubitka kilograma, dugoročno će vrlo vrlo verovatno uzrokovati nepotrebno debljanje, pokazala je nedavno sprovedena španska studija.

Naučnici su u periodu od šest godina ispitivali 7 hiljada učesnika o njihovim prehrambenim navikama te su dokazali da su se oni koji su se hranili velikim količinama proteina debljali puno više (neki su se udebljali za čak 10 posto svoje prvobitne težine).

Stvara se salo na stomaku

Ne samo da ovakva ishrana može uzrokovati debljanje, već će većina kilograma koje dobijemo biti u obliku sala. Kada uzimamo više proteina nego što naše telo zaista treba (a treba otprilike 1 gram na 1 kilogram kod muškaraca, te nešto manje od 1 grama na 1 kilogram kod žena), taj će se višak vrlo verovatno pretvoriti u masnoću, dok će se višak aminokiselina jednostavno izlučiti.

Uništavaju se bubrezi

Kada uzimamo velike količine crvenog i belog mesa i bilo koju drugu vrstu proteina kako bismo izgradili mišiće, u isto vreme u telo unosimo i azot, koji se prirodno nalazi u aminokiselinama od kojih su proteini izgrađeni.

A kada preterujemo sa unosom proteina, našim bubrezima zadajemo previše posla, jer moraju raditi duplo više kako bi se rešili viška azota. „Kratkoročno, to i nije toliko opasno, ali dugoročno – za zdravlje naših bubrega ishrana s previše proteina jako je rizična“, tvrdi nutricionista Kesi Bjork.

Javlja se dehidracija

Treba povećati unos vode (obogaćene vitaminima)
Onaj višak azota, osim što šteti bubrezima, uzrokuje i dehidraciju. „Velike količine azota prilično su otrovne, zbog čega naše telo koristi vodu i tečnosti kako bi ga ispralo, zbog čega ostajemo dehidrirani“, objašnjava Bjork.

Povećava se rizik od smrtnosti

Studija koja je sprovedena na nekoliko hiljada ispitanika, a trajala je gotovo 20 godina, pokazala je da osobe koje ishranu baziraju na velikim količinama proteina imaju veći rizik od raka nego ostali. Postoje i razne druge studije koje podupiru ovu prethodnu, kao ona koja je ispitivala 7 hiljada pojedinaca te je iu ovoj potvrđeno kako su osobe koje su konzumirale prevelike količine proteina imale veći rizik od smrtnosti nego ostali.

Osećamo mučninu – Gotovo celo vreme

Javlja se mučnina
Kada jedemo previše proteinskih šejkova, jaja i pilećih prsa, naši digestivni enzimi s tolikim se količinama proteina jednostavno ne mogu nositi, objašnjava Bjork. „To može dovesti do neredovne probave i mučnine, a smanjenje količine proteina može lako rešiti taj problem“, dodaje.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …