Home / ZDRAVLJE / Ovo je biljka koja leči gotovo sve bolesti, i to još od davnina za koju su znali još i stari Egipćani, Grci i Rimljani

Ovo je biljka koja leči gotovo sve bolesti, i to još od davnina za koju su znali još i stari Egipćani, Grci i Rimljani

Kim pomaže u lečenju bolesti jetre i žuči poput ciroze jetre, slabe jetre. Uravnotežava masnoće, umanjuje tegobe sa bubrezima i bešikom kao što su kamenci …

kim-zacin

Seme kima pronađeno je u grobnicama egipatskih faraona. Egipćani su ga nazivali „tapnen“, stari Rimljani „Cuminum“, a stari Grci „kiminon“.

Široko delovanje

Kim se i u Bibliji spominje kao lekoviti začin. Da bi oterali zle duhove i omogućili normalan rast biljci, prilikom sejanja kima stari su Grci glasno psovali i kleli. Kim raste u srednjoj Evropi, severnom delu Azije i Afrike.

Kim je začin koji je odavno osvojio svet, ali i lek dobro poznat pučkoj biljnoj medicini, ponajprije kao sredstvo protiv stvaranja gasova i nadimanja. Mnogo se koristi u lečenju različitih crevnih bolesti poput aerofagija i meteorizma, ali i preventivno za sprečavanje stvaranja gasova, jačanje i raskuživanje želuca (dispeptičke tegobe).

Kim pomaže i u lečenju:

bolesti jetre i žuči (poput ciroze jetre, slabe jetre, uravnotežuje masnoće), tegoba sa bubrezima i bešikom kao što su kamenci, pesak, teškoće sa mokrenjem, infekcije bakterijama, pri tegobama respiratornih puteva, kao što su sklonost infekcijama, prehlada, gripa, hronični bronhitis, astma, upala pluća, kašalj, sluz i katar u plućima, bolesti srca

– naročito aritmija, bolesti očiju (za jačanje vida), bolesti usta (ispiranje kod infekcija i lošeg zadaha, zubobolje, gingivitisa – upale zubnog mesa), sindroma karpalnog kanala jer smanjuje bol u zapešcu ruke – šake, bolesti želuca jer čisti želudac i creva od katara, greje želudac, otklanja parazite, utiče na varenje hrane u želucu, pomaže pri dispepsiji i lošem zadahu iz usta, smiruje grčeve, gorušicu, gastrointestinalne bolove )

, kod reume i gihta, za jačanje sperme – spermatograma, ženskih bolesti kao što su menstrualne tegobe, regulacija menstruacije, grčevi materice, PMS, porođajni bolovi, a doprinosi i pojačanom izlučivanju mleka u dojilja te kod zabrinutosti – anksioznosti i napetosti).

Kao antioksidans lekovito je delovanje snažno izraženo (lutein, karotena, kriptoksantin i zeaksantin), u preventivi karcinoma, sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, štiti od infekcija, degenerativnih neuroloških poremećaja te starenja (mrlje na koži, smeđe mrlje na koži, bore).

Dobar za žene

Kim je za žene biljka koja podražuje, jača i greje. Ovakvo lekovito delovanje kima žene bi svakako morale koristi jer kim ne ostavlja nikakve posledice, a primena je jednostavna – dodaje se jelima kao začin ili pijemo čaj od semena kima.

Za jačanje želuca možemo koristiti i ulje od kima, koje se takođe koristi za pripremu kupki za slabu decu. Bogatstvo dijetalnih vlakana u kimu sprečava zatvor te dovodi do bržeg kretanja sadržaja u crevima, dijetalna vlakna vežu se sa toksinima u hrani te štite sluznicu creva i od pojave raka, smanjuje LDL holesterol …

Najefikasnije je kim uzimati svakodnevno kao začin hrani ili kao čaj, koji se kod bolesti disajnih organa može mešati s anisom, uz dodatak meda. Nemačka komisija preporučuje kim za decu kod tegoba zbog nadutosti (Roemheld sindroma).

Ulje se u medicini koristi i za lečenje bolnih mesta na telu – lokalno te u kozmetičkoj industriji. Napitak od kima jača želudac, raskužuje creva te uravnotežuje crevnu mikrofloru. Kim sadrži obilje minerala (bakra, cinka kalcijuma, kalijuma, mangana, magnezijuma selena, gvožđa,) i vitamina (Vitamin A, vitamin C, vitamin E, kao i vitamina B-kompleksa,

tiamin, piridoksin, riboflavin, niacin). Kim koristimo kao :; anestetik, antiseptik, antispazmodik, antioksidans, antiinflamatorik, antikarcinogenik, aromatik, digestiv, dispeptik, diuretik, ekspektorant, emenagoga, galaktogog, fungicid, karminativ, sekretolitik, stimulant, tonik, vermifug.

 

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …