Home / ZDRAVLJE / OVO JOŠ NISTE VIDELI: Evo kako virus SIDE napada organizam! (VIDEO)

OVO JOŠ NISTE VIDELI: Evo kako virus SIDE napada organizam! (VIDEO)

Naučnicima je uspelo da zabeleže do sada neviđenu stvar. Sada imate veličanstvenu priliku da vidite kako se HIV širi kroz telo

sida- virusFoto-ilustracija: Foter-AJC1

Medicina danas zna mnogo o HIV-u, od toga kako se prenosi, kako izgleda životni ciklus virusa, a mogu čak i da predvide u kom trenutku će zaraženi da oboli od side. Ali, dosad nije bilo jasno kako to HIV “upada” u ćeliju, a potom “skače” s jedne na drugu i širi se po telu.

Kako se prenosi SIDA?

Studenti sa Jejla, Gzaver Sivold i Volter Mots, ubrizgali su virus u limfne čvorove uspavanog miša, a onda su foton-laserskim skenerom uspeli da zabeleže trenutak u kojem HIV razara imunitet, ubijajući t-limfocite.

Ispostavilo se da se virus vezuje za jedan protein iz makrofaga (jedne vrste belih krvnih zrnaca u limfi), ključne ćelije koje predstavljaju prvu liniju odbrane organizma od napadača.

Oni se nadaju da bi ovo otkriće moglo mnogo da pomogne da se pronađe definitivan lek protiv ove opake bolesti. Ne propustite da pogledate jedinstveni mikroskopski snimak na kojem se vidi kako HIV razara ćeliju.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na Eklinika.rs.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Pop Science)

Check Also

UDARNA VEST: DRUGI TALAS MUTIRANOG KORONAVIRUSA OSAM PUTA ZARAZNIJI! OVO SE DEŠAVA..

Protesti zbog ubistva Džordža Flojda jenjavaju, jer ih obuzdava globalna pandemija. Tvrdi se da je …