Home / ZDRAVLJE / Ovo su 6 neverovatnih činjenica o jajima zbog kojih ih nikada nećete izbegavati..

Ovo su 6 neverovatnih činjenica o jajima zbog kojih ih nikada nećete izbegavati..

Sadrže neke zdrave nezasićene masti i 6 grama proteina. Jaja su odličan izvor zeaksantina, luteina i kolina koji čuvaju očno zdravlje, preventuju od gubitak vida i sprečavaju podočnjake

kuvana jaja sa ljuskom

Jaja obiluju hranljivim materijama i preporuka ih je jesti za doručak kako biste svom organizmu obezbedili dozu proteina potrebnu za nastavak dana.

Još jedna dobra vest za sve one koji za svoj zdravi doručak biraju jaja: Ova će namirnica pomoći u regulisanju telesne težine … Uvrstite ih u svoj prvi jutarnji obrok i kombinujte ih s žitaricama.

Možda ćete ih nakon što ovo pročitate imati još češće na svom jelovniku. U slast!

1. Ljuska

Ljuska jajeta ne indicira redukovane hranljive vrednosti jaja već samo „otkriva“ vrstu nosilje. Stoga ne morate pomno  da proučavate je li  je ljuska jaja svetlija ili tamnija. Nutritivne vrednosti ove namirnice su zadržane unutra bez obzira na spoljašnjost.

2. Salmonela u jajima

Samo jedno od 20 hiljada industrijski uzgojenih jaja „otrovano“ je salmonelom. Mogućnost da se zarazite ovom bakterijom konzumacijom jaja toliko je mala da će prosečan konzument jaja naići na jedno zaraženo jaje u proseku svake 84 godine, piše Lolvot.

3. Žumanjak

Boja žumanca zavisi o ishrani kojom je hranjena nosilja i „ne otkriva“ manjak nutritivnih vrednosti, kako mnogi mogu pomisliti, ako je žumance svetlije boje.

4. Krvava mrlja na žumancetu

Zasigurno ste više puta „naleteli“ na taj prizor, ali ako ste se zapitali od čega je, evo odgovora. Pojavi se kada u žumancetu pukne kapilar i to ne znači da je jaje sumnjivog kvaliteta.

5. Aracuana kokoš

Ova vrsta nosilje poznata je kao „Uskršnja kokoš“ jer snese prirodno plava, ružičasta, zelena i smeđa jaja.

6. Jaja i holesterol

Jedno jaje „pokriva“ dve trećine od maksimalne preporučene dnevne doze holesterola. Ipak, za sve one koji se pitaju, svakodnevna konzumacija jaja ne povećava rizik od srčanih oboljenja, pokazala su istraživanja.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …