Home / ZDRAVLJE / Ovu samoniklu biljku mozete svuda da nađete i prepuna je zdravlja

Ovu samoniklu biljku mozete svuda da nađete i prepuna je zdravlja

500

Žućenica, kako ju u narodu najčešće nazivaju, samonikla je biljka koju često zaboravljamo, a prepuna je vitamina se može pripremiti na bezbroj načina.

Osim naziva Žućenica, poznata je i pod nazivima gorko zelje, cikorija, jergota, mleč, mlečac, radič, italijanska salata ili pak konjska Žućenica, a zapravo radi o listovima svima nam poznatog maslačka, prenosi tportal.hr.

Žućenice treba brati dok biljka još ne cvate. Oduvek je deo dalmatinske kuhinje, iako je sve češće prisutna iu kontinentalnoj Hrvatskoj. Uz minerale poput kalijuma, natrijuma, kalcijuma, fosfora i gvožđa Žućenica je najbogatija vitaminom C i provitaminom A, te sadrži i vitamine B1, B2 i K. Osim što ima diuretička svojstva, podstiče izlučivanje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol .

Kuvanje sa žućenice

Ako je niste do sada probali, pripremite se na gorak ukus. Za prvu put možete je složiti na salatu sa tvrdo kuvanim jajima ili blanširati u vreloj vodi da omekša te je staviti u pire krompir. Mnogi je koriste u rižotima, ali i rade krem supu kao što bi od brokolija. Na kraju, možete je samo oprati i dodati svežim salatama.

Kako kupovati i čuvati žućenice

Ako se odlučite kupovati je na tržnici, probajte pronaći proveren izvor jer sada je vreme uređivanja vrtova i moguće je da Žućenica bude poprskana pesticidima. Birajte zelene listove, ali ne one koji su jako veliki is drvenastim žilama po sredini. Svakako izbegavajte one žućkaste i klonule, mlitave listove.

Lišće treba isprati u hladnoj vodi, temeljno osušiti i pohraniti u otvorenoj plastičnoj vrećici. Zamotajte ih u vlažnom papirnom peškiru, ako želite, no pazite da ne bude mokar, piše Bon Apetitt. U frižideru može stajati nekoliko dana. Budite sigurni da temperatura u frižideru nije preniska da se listovi ne bi smrzli jer su osetljivi.

Check Also

UDARNA VEST! KOVID TEST NE OTKRIVA IZRIČITO KOVID- NEGO VIRUSE UOPŠTE?!

Rani rezultati istraživanja novog testa na koronavirus otvaraju mogućnost “brzog prepoznavanja” bolesti koji bi se …