Home / ZDRAVLJE / Pažljivo pogledajte svoje UVO: Ovaj detalj pokazuje da vam preti MOŽDANI UDAR

Pažljivo pogledajte svoje UVO: Ovaj detalj pokazuje da vam preti MOŽDANI UDAR

uvo

Mada neobično zvuči, takozvani Frankov potpis, odnosno dijagonalne brazde na ušima, simptom je koji ukazuje na veće šanse za srčane bolesti i mogućnost moždanog udara.

To je pokazalo jedno izraelsko istraživanje objavljeno u časopisu „American Journal of Medicine“.

Naučnici su u studiji pregledali 241 osobu koje su preživele srčani udar i otkrili da više od 75 odsto njih ima tu oznaku, u svetu medicine poznatu i kao Frankov potpis.

Oni smatraju da začepljenje arterija, koje povećava rizik od moždanog udara, takođe može dovesti do slabije cirkulacije krvi u ušima, što se vidi na ušnim resicama.

To pak uzrokuje gubitak elastičnosti kože i vidljive nabore.

Prema istraživanjima, čak 88 odsto ljudi koji su doživeli teži moždani udar imalo je brazde na ušima, kao i 73 odsto onih koji su imali nešto blaži oblik šloga.

Zbog toga su brazde na ušima svrstane u klasičan signal povećanog rizika od ove bolesti koja pogađa mnoge, a sve više i mlad svet.

Osim toga ove brazde se dovode u vezu i sa većom šansom za srčani udar, a ime su dobile po američkom lekaru Sandersu T. Franku.

On je prvi povezao ovo telesno obeležje sa srčanim problemima, a uočio ju je na mlađim pacijentima koji su patili od angine pektoris.

(Daily Mail)

Check Also

Rak je trebalo da ga ubije za svega nekoliko nedelja, ali zahvaljujući ovoj dijeti živ je već godinama..

Rob Muberi je uspeo da se izbori sa lošim prognozama lekara zbog raka od koga je bolovao, po kojima mu …