Home / ZDRAVLJE / POD HITNO PROVERITE! Boja vašeg urina otkriva mnogo o trenutnom zdravlju!

POD HITNO PROVERITE! Boja vašeg urina otkriva mnogo o trenutnom zdravlju!

Idealna situacija je da kroz urin u providnoj boci možete pročitati novine. Ako je tamnije boje, to je znak da možda treba piti više.

500-1

Boja vašeg urina može biti detektor mnogih zdravstvenog problema. Na primer, ako je svetlo žute boje, verovatno pijete vitaminske dodatke, ali ako je mutan, verovatno imate bakterijsku infekciju. Daili Mail je sa stručnjacima proverio detalje značenja svake boje.

1. Bledo žuti urin – u normalnom, zdravom uzorku urina 96 posto je voda, dok se ostatak sastoji od otpadnih proizvoda, a urin je obično bledo žute boje za koju je zaslužan pigment urohrom. On je pak nusproizvod pigmenta žuči.

„Idealna situacija je da kroz urin u providnoj boci možete pročitati novine. Ako je tamnije boje, to je znak da možda treba piti više „, rekao je urolog Marc Laniado.

2. Bistar urin – ako pijete puno tečnosti, to će razrediti žuti pigment i urin će biti transparentniji. Ovakav efekat može imati i pijenje diuretika koji potiču češće izlučivanje vode iz tela. Ipak, jedna od 25 hiljada osoba boluje od dijabetesa insipidusa koji za simptom ima takav urin.

3. Svetlo žuti urin najčešće uzrokuju vitaminski dodatci.

4. Narandžasti ili tamni urin šalje poruku da ste verovatno dehidrirani ili pak imate žuticu. Pijte više tečnosti!

5. Plavi urin – najverovatnije objašnjene za ovu boju je jedenje velikih količina hrane obojene plavom bojom, npr. Glazura na kolačima i slatkiša. Urin može biti plav i od plavog metilen, antibakterijskog leka za urinarne infekcije ili malokrvnost.

6. Zeleni urin – bakterije mogu proizvesti pigmente kao nusprodukt, od plavo zelenih, preko žuto crvenih do crveno smeđih. Bakterija Pseudomonas aeruginosa koja uzrokuje cistitis može urin obojiti u zeleno ako dođe do urinarnog trakta iz creva i dovede do infekcije.

9. Smeđi / crni urin – ovakvu boju uzrokuje senna, sastojak većine laksativa.

10. Beli ili zamućeni urin – verovatno imate bakterijsku infekciju.

Mutan urin mogu uzrokovati i kristali minerala poput kalcijuma i fosfora, a to može biti posledica konzumiranja namirnica bogatih fosfatima poput mleka, sira i sl. U tim slučajevima nema razloga za zabrinutost.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …