Home / ZDRAVLJE / Podmukla bolest koju otkrijemo kasno..

Podmukla bolest koju otkrijemo kasno..

500-1

Bolovi u stomaku, dijareja i ostale probavne smetnje najočigledniji su znakovi da gluten, belančevina iz pšenice, raži i ječma, uništava crevne resice.

Ali celijakija se skriva iza čak 300 različitih simptoma, od kojih neki na prvi pogled nemaju nikakve veze sa varenjem.

Ljudi oboleli od celijakije imaju 30 posto veći rizik od preloma, a čak 69 posto veći rizik od lomova kuka, pokazalo je američko istraživanje. Najvjerovatniji uzrok je to što njihov organizam ne može toliko efikasno iskoristiti kalcijum iz hrane. Osobito pripazite na simptome preuranjene osteoporoze poput čestih lomova ili lošeg držanja.

Možda ste malo nestabilni kada ustanete ili se često spotaknete, a hodali ste spretno kao mačka. Problemi sa ravnotežom, trnci u rukama u nogama, prsti koji trnu, sve su to neurološki simptomi povezani s celijakijom.

Lekari ne razumeju tačno zašto, ali magnetne rezonance obolelih od celijakije pokazale su promene u mozgu te manju gustinu sive materije u područjima koja regulišu motoričke i kognitivne sposobnosti.

Check Also

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE RUSKIH LEKARA: PIRAMIDE KOJE MOŽETE I VI NAPRAVITI LEČE RAK, SPREČAVAJU RAZVOJ VIRUSA, SNIŽAVAJU ŠEĆER I JOŠ..

U Rusiji se nalazi 17 piramida, a najveća je kod Moskve. U Rusiji one nisu …