Home / ZDRAVLJE / PODOČNJACI I MODRICE: Saznajte zašto ih imamo i kako ih se rešiti..

PODOČNJACI I MODRICE: Saznajte zašto ih imamo i kako ih se rešiti..

Podočnjaci su stvar genetike. Koža ispod oka znatno je tanja od kože na drugim delovima tela. Debela je samo 0,5 milimetara, dok je ona na ostatku našeg tela debela oko 2 milimetra.

500

Zavisno o prokrvljenosti, smeđa ili ljubičasta boja se pojavljuje jer kapilari, koje prokrvljuje kožu ispod oka, ne propuštaju svu svetlost, pa se crvena krv u žilama doima, kao iu venama, plava.

To je prvi razlog zbog kojeg se pojavljuju podočnjaci, a ujedno i razlog zašto se, kod udaraca, na primer, najintenzivnije vidi šljiva ispod oka.

Evo šta možete učiniti kako bi podočnjaci postali stvar prošlosti:

1.Umereno koristite kreme za podmlađivanje

U kremama za podmlađivanje nalaze se retinol, glikolna i salicilna kiselina. Oni poboljšavaju tonus kože i poboljšavaju njenu strukturu.

Međutim, preterano korišćenje može izazvati iritacije, posebno ako se nanose na tanku kožu ispod oka. Kreme za podmlađivanje ne bi trebalo stavljati iznad jagodične kosti.

2. Isperite šampon sa svoje kože

Najčešći razlog nastanka dermatitisa su losioni, regeneratori i šamponi, koji se zadržavaju u očnom kapku.

Dobro isperite ostatke šampona sa svojeg lica, a ukoliko su vam oči osetljivije ili patite od alergije, birajte proizvode specijalizovane za takve kože.

3. Konzumirajte hranu bogatu solima

Oko 1500 miligrama natrijuma dnevno dovoljna je količina da postignete efekat zadržavanja vode na području oko očiju. Osim soli, za smanjivanje podočnjaka dobar je i kofein.

Najbolje bi bilo u apoteci potražiti kakvu kremu na bazi kofeina, a ukoliko želite, na područje ispod oka možete stavljati i kesice čaja, koje su bogate teinom.

I kofein i tein sužavaju krvne sudove, a time se smanjuje i otečenost tkiva ispod očne jabučice.

4. Nastojte održavati optimalnu težinu

Naglim mršavljenjem, baš kao i kod starenja, spuštaju se obrazi i pojavljuju se podočnjaci. Mršavljenje je propraćeno smanjenjem obima kože, a na licu te najviše vidi na području oko očiju i ispod brade.

U takvim situacijama pomažu hladni oblozi, a ukoliko je promena drastična, tu su botoks i slični popunjivači kože.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …