Home / ZDRAVLJE / PRIMETILI STE DA IMATE NOVE MADEŽE?

PRIMETILI STE DA IMATE NOVE MADEŽE?

mladezNe paničite, jer osoba tokom života, pogotovo ako je blede puti i do 40 godina starosti, uvek može dobiti nove mladeže. Ljudi neke mladeže dobiju rođenjem, u detinjstvu, u pubertetu, ali i kasnije u životu.

Veličina im se uglavnom ne menja ili rastu proporcionalno sa područjem tela gde se nalaze. Teško je dati zadovoljavajuću definiciju mladeža, no najčešće se ubrajaju u benigne tumore kože. Prema nekim stručnjacima svaki odrastao čovek ih ima tridesetak, od toga prosečno 7 na licu.

Mladeži se klasifikuju prema vrsti tkiva iz kojeg su nastali, vrsti stanica od kojih su građeni, količini pigmenta itd. Najčešći su i najuobičajeniji pigmentovani mladeži koji bojom variraju od svetlosmeđe do tamne, gotovo crne.

Mogu biti potpuno u ravni kože, blago istureni, Rešićem površine ili na peteljci, a ponekad iz mladeža mogu rasti i dlačice. Iako su najčešće okruglaste i relativno sitne tvorbe, mladeži mogu zauzimati i velike površine kože. Dosta su česti i mladeži boje bele kafe koji su potpuno u nivou kože i mogu dosizati i veličinu dlana.

Treba ipak znati da u pigmentnih mladeža postoji (iako jako malena) mogućnost maligne alteracije (prelaska iz dobroćudne u zlocudni tumor). Osetljiviji su mladeži na određenim područjima kao što je dlan, tabani, spolovilo, kao i oni koji su na različite načine trajno traumatizovani ili podraživani.

Moguća upozorenja na opasnost su:

– Nagli rast mladeža u širinu i visinu

– Pojačana pigmentacija, osobito ako je neravnomerna

– Erozija i krvarenje

– Proširenje pigmentovane zone oko mladeža

– Pojava upale

– Svrab ili bol

S obzirom da mladeže ne možete izbeći, ono što možete učiniti jeste da svesno smanjite nadražaj i mogućnost povređivanja, ako je mladež na osetljivom mestu i da pratite eventualne promene, koje su malo verovatne, ali svejedno treba voditi računa o tome.

(Zdravikutak.com)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ RAZBIO MIT U KOJI SMO SVI VEROVALI

Od davnina je poznato – najbolje lekove za lečenje prehlade i gripa pravi baka. Na …