Home / ZDRAVLJE / Prirodna boja kose otkriva kojim ste bolestima skloni..

Prirodna boja kose otkriva kojim ste bolestima skloni..

Verovali ili ne, boja kose pokazuje sklonosti određenim zdravstvenim problemima. Naravno, moguće je delovati preventivno …

500-1

Kosa je ukras našeg lica, ali njen kvalitet mnogo toga govori io zdravlju. Na primer, slaba i tanka kosa znak je zbivanja u nervnom, ali i probavnom sistemu. No, i prirodna boja kose puno toga otkriva. Istraživanjima je utvrđeno da uz određene boje kose idu i određene zdravstvene tegobe, odnosno sklonosti određenim problemima.

Plava kosa

Senilnoj makularnoj degeneraciji, bolesti povezanoj sa starenjem koja postepeno uništava centralni vid, sklonije su žene. Tačnije, ovoj su bolesti posebno sklone žene svetlije kose, odnosno plavuše. Kako biste to sprečili, uvedite u ishranu kelj i spanać te ostalo zeleno povrće koje sadrži lutein i zeaksantin.

Takođe, plavokosi ljudi imaju veće šanse da obole od melanoma. Naime boju kose delom određuje melanin. No kod plavokosih žena on se manje proizvodi, što znači da je njihova koža osetljivija, a samim tim i veći je rizik od nastajanja melanoma. To znači da plavokose žene treba da se zaštite i prilikom izlaska na sunce kremama sa visokim zaštitnim faktorom.

Crvena kosa

Prilikom nekoliko istraživanja uočeno je da anestezija slabije deluje kod crvenokosih ljudi. Ne zna se tačno zbog čega je tako, ali smatra se da to ima veze sa mutacijom gena koji je odgovoran i za boju kose. Kada dakle idući put budete išli kod zubara, pobrinite se da dobijete jaču dozu lokalne anestezije. Uz to, jedno istraživanje pokazalo je da crvenokose žene imaju veći rizik od Parkinsonove bolesti. Razvoj i napredovanje bolesti, kažu stručnjaci, mogu se sprečiti uzimanjem multivitamina.

Smeđa kosa

Brinetama češće ispadaju vlasi nego ženama svetlije kose, pokazalo je nekoliko istraživanja. Veruje se da je uzrok tome to što brinete inače imaju manje kose, a osim toga, njihove su vlasi manje otporne na unutrašnje i spoljne uticaje od, na primer onih crvenokosih žena. Uz to, mnogo se više vidi kada se smeđa kosa proredi nego u slučaju svetlijih nijansi. Opadanje kose može se sprečiti pravilom ishranom te uzimanjem vitaminskih dodataka.

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …