Home / ZDRAVLJE / PRIRODNI LEK ZA ŠEĆERNU BOLEST: Od ove biljke napraviti čaj i pustiti da odstoji tri sata.. (RECEPT)

PRIRODNI LEK ZA ŠEĆERNU BOLEST: Od ove biljke napraviti čaj i pustiti da odstoji tri sata.. (RECEPT)

Borovnica, Vaccinium mirtillus L., zove se i brisovnice, borovnica, borovnjaca, crna borovnica, crna jagoda, divlja mrča, divo grozje. U narodnoj medicini biljka poznata po lekovitosti, a najviše za jačanje organizma.

Glikozid mirtilina iz listova borovnice s pravom nazivaju vegetativnim biljnim insulinom, vrlo je efikasno prirodno sredstvo za lečenje šećerne bolesti, ali uz stalnu saradnju sa lekarom i dijetu.

Čaj za šećernu bolest:

– 20 g listova borovnice,
– 20 g listova duda,

– 20 g Dobričić,
– 40 g belih mahuna

Priprema:

Sve sastojke dobro promešati i tri supene kašike mešavine kuvati 15 minuta u 1/2 l vode. Poklopiti, pustiti da odstoji tri sata i procediti.

Inače, u narodnoj medicini borovnica je cenjen lek za akutna i hronična želudačno-crevna oboljenja, naročito kod dece, za trbušni tifus i paratifus, kao dopuna terapiji antibioticima jer uvarak listova i osušenih plodova borovnice u roku od 24 sata ubija klice tifusa, paratifusa, koli bacila, što znači da leči i određene upale tankog i debelog creva, jer borovnica steže sluzokožu, veže bakterije i njihove otrove, uništava zarazne klice, deluje umirujuće, za jačanje i čišćenje jetre, za lečenje poremećaja varenja i truljenja hrane.

Takođe, pomaže kod katara, upale i drugih tegoba sa bešikom kao i kod lijenosti creva jer podstiče peristaltiku. Otklanja nadimanje i gasove u crevima, što je značajno u lečenju hemoroida i crevnih oboljenja.

Čaj od listova delotvorno sprečava stvaranje mokraćne kiseline, što je izuzetno važno za osobe obolele od gihta.

Sveže istisnuti sok jedan je od najboljih prirodnih lekova za ispiranje grla i grgljanje kod katara grla i ždrela, afti, upale zubnog mesa, za leukoplakiju jezika izazvanu preteranim pušenjem.

Ako se sok zadrži par minuta u ustima, otklanja neprijatan zadah. Sveži sok uklanja crevne parazite, naročito gliste, te snižava holesterol.

List i plod borovnice u uvarku koji smiruje nadražaj kašlja i podstiče sazrevanje sluzi i iskašljavanje, kao i sirup od borovnice, efikasni su u lečenju velikog kašlja.

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …