Home / ZDRAVLJE / RAZLOZI ĆE VAS IZNENADITI: Zašto su bradavice i genitalije tamnije od ostatka kože?

RAZLOZI ĆE VAS IZNENADITI: Zašto su bradavice i genitalije tamnije od ostatka kože?

penis-muskaracOvde prvenstveno mislimo na genitalije i bradavice. Nežna, ružičasta boja se na ovim delovima tela smatra za ideal, pa se pojavio i trend izbeljivanja genitalija, kako bi imale mladalačkiji izgled. Međutim, zašto su nam ti delovi tela uopšte tamni i da li to može da ukazuje na potencijalne bolesti?

Možda i nije pitanje od životnog značaja, ali sigurno ste se nekada zapitali zašto su nam pojedini delovi tela tamnije (ili svetlije boje) od ostatka.

Ovde prvenstveno mislimo na genitalije i bradavice. Nežna, ružičasta boja se na ovim delovima tela smatra za ideal, pa se pojavio i trend izbeljivanja genitalija, kako bi imale mladalačkiji izgled.

Ali, zašto su nam uopšte ti delovi tela različitih boja?
Dr Lindzi Bordon, dermatološkinja sa Univerzitetskog medicinskog centra u Kolumbiji odgovara na ova pitanja za „Mailonline“.

Kako ona objašnjava, boja na ovim delovima tela je kombinacija dva faktora: melanina i hormona.

Naime, kada uđemo u pubertet, estrogen i testosteron navode telo na stvaranje melanina, amino – kiseline koja nam između ostalog i boji kosu.

Zbog te pojave nam i penis, bradavice, areole i usmine postaju tamnije. Zbog nje takođe plava deca vremenom dobijaju tamniju kosu.

Ovo je i razlog zašto ženama koža potamni u toku trudnoće, naročito areole na bradavicama. Tada i mladeži potamne, a pojavljuju se i belezi, naročito u predelu čela, obraza i vrata.

To su sve bezopasne stvari, ali kako upozorava ova dermatološkinja, može doći i do akantoze, hiperpigmentacije i hiperkeratoze kože na pregibnim površinama, koja je praćena neravnom i naboranom kožom. To je simptom dijabetesa, i ova pojava nije nimalo naivna.

Koža, inače, navodi dermatološkinja, može i da potamni i postane gruba zbog konstantnog trenja o odeću.

Check Also

HITNO UPOZORENJE DR NESTOROVIĆA!

Poslednjih dana i nedelja vazduh u Srbiji ima i boju i miris. Iz godine u …