Home / ZDRAVLJE / REVOLUCIONARNO LEČENJE: Naučnici otkrili Ahilovu tetivu raka!

REVOLUCIONARNO LEČENJE: Naučnici otkrili Ahilovu tetivu raka!

Naučnici veruju da su otkrili način na koji mogu navesti imuni sistem da ubije ćelije raka, no razvoj te metode stvaranjem individualnog vakcine protiv raka za svakog pojedinog pacijenta skup je i možda u konačnici ne bi rezultirao uspehom, prenosi BBC.

epruveta-krv

Naučnici sa londonskog Universiti Collegea razvili su način otkrivanja jedinstvenih oznaka u tumoru, njegove Ahilove pete, što može omogućava telu da ciljano napada bolest. No personalizovana metoda, prema radu objavljenom u časopisu Science, bila bi skupa i nije testirana na pacijentima.

Stručnjaci kažu da ideja ima smisla no u stvarnosti bi mogla biti komplikacija.
Britanski naučnici veruju da bi njihovo otkriće moglo otvoriti put novim metodama lečenja i nade da će biti ispitani na pacijentima unutar dve godine.

Veruju da će analizom DNK moći razviti individualno prilagođeno lečenje.

Naučnici su već ranije pokušavali navesti imuni sistem da ubija tumore no vakcine protiv raka dosad su bila uglavnom neuspešna. Jedno od objašnjenja je da ona podstaknu odbrambeni sistem tela da napadne krivi cilj.

Dva načina

Problem je što su tumori heterogeni odnosno ne čine ih identične stanice, sastoje se od mutiranih ćelija i predstavljaju genetsko šarenilo pa različiti delovi tumora mogu izgledati i ponašati se različito.

Studijom su utvrđeni načini otkrivanja mutacija koje menjaju antigene koji vire iz površine tumorskih ćelija. To znači da bi naučnici sada mogli ciljati tumorske antigene koji su u svakoj tumorskoj stanici, kaže Charles Svanton s instituta za rak univerziteta.

Dva su načina na koja bi mogli da ciljaju mutacije. Jedan je stvaranje vakcine za svakog pojedinog pacijenta koje potom trenira imuni sistem da ih otkrije a drugi ‘Ispečati’ imune ćelije koje već napadaju te mutacije i umnožiti ih laboratorijski te potom vratiti u telo.

Stručnjaci upozoravaju da se tumori menjaju i mogu vremenom izgubiti antigen kojeg se cilja, što predstavlja jedan od problema u razvoju te metode, drugi je što i za stvaranje vakcine teba određeno vreme koje pacijent nema.

Check Also

DR NESTOROVIĆ OTVORENO REKAO ONO OD ČEGA SVI STRAHUJEMO: EPIDEMIJA SE NEĆE ZAVRŠITI ONAKO KAKO TO LjUDI ZAMIŠLjAJU

Prema poslednjim informacijama korona virusom su zaražene 289 osobe, a preminulo je 6. Od danas …