Home / ZDRAVLJE / Srbi sve više zbog RAKIJE obolevaju od teške bolesti: Razlog je UŽASAN, a najčešće pogađa građevince

Srbi sve više zbog RAKIJE obolevaju od teške bolesti: Razlog je UŽASAN, a najčešće pogađa građevince

rakija- alkohol

U Srbiji se godišnje registruje od 10 do 15 osoba obolelih od malarije, a osim migranata, reč je o Srbima koji su se ovom najučestalijom tropskom i smrtonosnom bolešću zarazili u Africi, Aziji i Južnoj Americi, zemljama koje su malarična područja.

Kako se saznaje, među obolelima su najviše radnici – građevinci koji u ove zemlje odlaze da rade, a koji izbegavaju da piju profilaksu, antimalarik koji štiti od ove vektorske bolesti. Razlog zbog kojeg neće da je piju, tek je tragičan.

Infektolog iz jedne zdravstvene ustanove u Srbiji, koji je želeo da ostane anoniman, otkriva da radnici koji odlaze u malarična područja neće da piju profilaksu jer onda ne mogu da piju rakiju!

Mi nemamo obolele građane koji su se zarazili kod nas u Srbiji, i tako stanje je decenijama. Imamo uvezene slučajeve malarije, odnosno pacijente koji su se njom zarazili tokom rada u Aziji, Africi i drugim endemskim područjima za malariju. Gde nastaje problem? Većina zaraženih uopšte nije uzimala profilaksu, a ne piju je jer ne mogu da piju alkohol – tvrdi ovaj zdravstveni radnik.

Antimalaričnu profilaksu treba uzimati nedelju dana pre odlaska, zatim sve vreme boravka u malaričnom području i mesec dana po povratku iz malaričnog područja.

Malariju, koja je u bivšoj Jugoslaviji iskorenjena 1964. godine, što je i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zvanično potvrdila 10 godina kasnije, prenosi ženka komarca iz roda anofeles (anopheles). Srbija ima ovog komarca, ali nema parazita u njemu. S tim u vezi, SZO je ovo područje proglasila prijemčivim za ovu drevnu bolest poreklom iz Afrike.

U međuvremenu, dok se ne pojavi i naša domaća malarija, decenijama se kod nas beleže samo importovani (uvezeni) slučajevi.

Ovu bolest prate groznica, znojenje, kašalj, proliv, respiratorni distres, glavobolja, a može doći i do žutice, poremećaje koagulacije, šoka, insuficijencije bubrega i jetre, edem odnosno sakupljanja tečnosti u plućima, kome i smrti.

Check Also

DOKTOR „ZAPALIO“ MREŽE: NEMA ŠANSE DA BUDETE ZDRAVI, POSIPAJTE SE PESKOM DA SE NAVIKNETE NA ZEMLJU (VIDEO)

Sve što izjavi sarajevski kardiovaskularni hirurg Emir Solaković, veoma brzo postane viralno na društvenim mrežama. …