Home / ZDRAVLJE / SRCE VAM JAKO I UBRZANO LUPA? EVO KAKO GA USPORITI U MINUTI BEZ LEKOVA..

SRCE VAM JAKO I UBRZANO LUPA? EVO KAKO GA USPORITI U MINUTI BEZ LEKOVA..

covek-plivanjeČesto vam se dešava da dobijete napad jako ubrzanog „lupanja“ srca usled stresa ili bez vidljivog razloga? To je česta pojava koja se podjednako događa muškarcima i ženama u svim životnim dobima.

Osećaj je jako neprijatan i svi ga želimo što pre zaustaviti. Predložićemo vam tri jednostavna načina koja možete izvesti za manje od minuta i pomoću kojih možete brzo delovati na vaš puls i usporiti ga.

1. Metoda hladnom vodom

Potrebna je jako hladna voda, što hladnija, po mogućnosti ledena. Sve što treba uraditi kada vam je puls ubrzan jeste udahnuti duboko i uroniti lice u hladnu vodu i ostati tako što je duže moguće. Ovaj postupak stimuliše vaš živac vagus koji deluje na usporavanje srčanog ritma.

Kada držite lice u hladnoj vodi telo šalje signal usporavanja metabolizma poznat kao reflek ronjenja koji uzrokuje i brzo smanjenje broja otkucaja srca. To je isti reflek koji pomaže nekim ljudima da prežive dugi period vremena u hladnoj vodi tako što im se uspori telesni metabolizam.

2. Vrlo duboko disanje

Udahnite jako duboko, do tačke da niste u stanju dalje uzimati vazduh. Nakon toga brzo izdahnite vazduh iz pluća. Ponavljajte postupak dok god je potrebno. Nije dovoljno samo duboko disanje.

Samo duboko disanje neće usporiti srce, potrebno je udisati do krajnjih granica pluća znatno više od samog dubokog disanja. Samo će takav način disanja delovati na usporenje pulsa.

3. Valsalva manevar

Udahnite srednje jako. Zatvorite nos i usta i pušite jako u sebe bez izbacivanja vazduha kao da se naprežete na vc-u. Zadržite ovaj pritisak koliko možete izdržati. Nakon toga izdahnite vazduh i opustite se. Možete osetiti laganu vrtoglavicu od ovoga, ali to je normalno.

Pokušajte svaku od ovih metoda po nekoliko puta pre nego pređete na sledeću. Nakon nekog vremena sami ćete zaključiti koja vam najviše odgovara, pomaže i koliko brzo i efikasno smirujete „lupanje“ srca.

Ipak ukoliko često imate epizode ​​sa ubrzanim otkucajima srca te one traju 20 ili više minuta, osećate nesvesticu, bolove i druge tegobe potražite medicinsku pomoć.

(ZdravljeBEZdoktora.com)

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …