Home / ZDRAVLJE / Šta je endometritis i kako se leči…

Šta je endometritis i kako se leči…

Kod žena koje imaju endometritis, tkivo vrlo slično tkivu kojim je obložena materica (endometrijum) raste van materice, na različitim mestima unutar karlične šupljine.
To tkivo otiče i krvari, u skladu sa mesečnim menstrualnim ciklusima.

kikiriki

Endometritis može uzrokovati bol, mučninu, pojačano menstrualno krvarenje, bol tokom polnog odnosa i, u nekim slučajevima, neplodnost. Procene o raširenosti endometritisa variraju, ali većina stručnjaka smatra da između 2 do 5 posto žena boluje od ove bolesti.

Bolest se, u suprotnom, najčešće javlja između 25. i 40. godine života. Danas na žalost ni lekari niti pristalice prirodnih načina lečenja ne mogu potvrditi veliki uspeh u lečenju endometritisa.

Većina lekara propisuje sintetički estrogen, obično u obliku kontraceptivnih pilula. Naturopati, pak, u prvi plan stavljaju upotrebu lekovitog bilja i ishranu bogatu prirodnim biljnim hormonima (fitoestrogenima), koji su srodni estrogenima. Fitoestrogeni su mnogo slabiji od estrogena koje proizvodi naše telo.

Oni zapravo blokiraju receptorske tačke estrogena, smanjujući na taj način efekat telesnih estrogena kod žena. O mogućim uzročnicima endometritisa postoje mnoge teorije.

Prema nekim izvorima, dokazana je povezanost s oštećenjem imunog sistema estrogenu sličnim zagađivačima prirodnog okoliša, poput nekih vrsta pesticida, nakon čega dolazi do pojave bolesti. Istu sumnju mogu izazvati i neki drugi lekovi i otrovi koji izazivaju slabljenje imuniteta.

Neki stručnjaci sumnjaju i da upotreba higijenskih uložaka, dijafragme ili kontraceptivne kapice mogu doprineti povećanju ugroze od razvoja endometritisa. Očito, ne postoje čvrsti i jasni stavovi.

Zelena apoteka za endometritis
Ako se borite s endometritisa, veliki broj stručnjaka preporučuje izbegavanje alkohola, kofeina, proizvoda od punomasnog mleka, jaja, pržene hrane, crvenog mesa, soli i šećera.

Ipak, kako smo već kazali, teško da se ko može zakleti u efikasnost bilo koje od pomenutih dijetalnih prilagođavanju, ali one se čine smislena čak i ako nemate endometritis.
Iako ne možemo obećati da bilo koja od prirodnih biljnih alternativa može izlečiti endometritis, verujemo da u nastavku opisane lekovite biljke mogu pomoći.

One su posve sigurne za korisnike i verujemo da ih vredi probati.

Soja (Glicine mak) i ostale mahunarke. Mnogi iz tabora zagovornika prirodne medicine proizvode od soje oduševljeno su prihvatili kao uspešno sredstvo za lečenje endometritisa i drugih bolesti povezanih sa estrogenom, posebno raka dojke.

Ti zagovornici soju veličaju zbog njenog bogatstva estrogenu sličnim biljnim supstancama, genistinom i daidžina. Oba ova fitoestrogena štite telo od opasnih oblika estrogena koji bi se mogli početi javljati u krvotoku.

Oni zauzimaju mesto tog estrogena, vezujući se za estrogenske receptore u staničje i sprečavajući na taj način da se za iste receptore vežu opasniji estrogeni. Značajno je spomenuti i to da oni štite telo od zagađenja hemijskim dvojnicima estrogena. Zagovornici soje imaju pravo.

Soja je zaista bogata genistinom i daidžina, ali i mnoge druge mahunarke sadrže dosta velike količine genistina koji je, po svemu sudeći, aktivniji i delotvorniji od ta dva fitoestrogena. U vreme klijanja mahunarki, sadržaj genistina, i ukupni sastav fitoestrogena, u njima raste.

A ukoliko su ti izdanci u simbiozi s gljivicama, što je slučaj sa mnogim kod kuće uzgajanim izdancima, sadržaj genistina može porasti i do stotinu puta.
Pinto pasulj, koji se kao ljudska i stočna hrana posebno masovno uzgaja na jugu SAD, u sebi sadrži gotovo iste količine genistina i daidžina kao i soja.

Takođe, uzmite u obzir da neke mahunarke koje ne sadrže daidžina u količinama u kojima ga nalazimo kod soje sadrže nešto veće količine genistina. U njih se mogu ubrojiti žuti sušeni grašak, crni pasulj, američki tropski pasulj (Phaseolus limensis), Anasazi (indijanski) pasulj, crveni obični pasulj (Phaseolus vulgaiis) i crvena sočivo.

Genistinom su dosta bogati i crni grašak, žuti pasulj (Phaseolus aureus), japanski adzuki pasulj (Phaseolus angularis) i bob (Vida Jaba). Jedna je analiza ljuskavog graška pokazala da on sadrži pedeset puta više genistina od soje. Ako imate endometritis, predlažemo vam da mahunarke jedete što više i što češće.

Takođe u svoje salate stavljajte obilne količine izdanaka mahunarki i jedite mnogo supe od pasulja i drugih mahunarki, pečeni pasulj i drugu hranu sa velikim sadržajem pasulja.

Lan (Linum usitatissimum). Seme lana sadrži velike količine jedinjenja poznatih pod zajedničkim imenom lignani, koji pomažu u kontroli pojave endometrijalnog raka, i možda raka dojke.

Endometritis ne možemo poistovetiti s rakom endometrijuma, ali kako obe bolesti izazivaju nekontrolisani rast endometrijskog tkiva, predložili bih vam eksperimentisanje sa semenom lana u svrhu sprečavanja ili lečenja i endometritisa. Seme lana moglo bi posebno koristiti svakome ko nije vegetarijanac.

Vegetarijanci imaju visoke nivoe lignana u krvi i mokraći, dok konzumiranje mesa utiče na znatno smanjenje tog nivoa. Stoga, ako često jedete meso, možda će vam trebati dodatna snabdevanje Lignana, kako bi se neutralisao taj učinak mesne hrane.

Neke vrste hleba sadrže mleveno seme lana, proverite to kod svog pekara ili na etiketi industrijski upakovanog hleba. Predlažemo vam sprovođenje eksperimenata, kako biste pronašli najpovoljniji način za unošenje većih količina semena lana u svoju svakodnevnu ishranu.

Kikiriki (Arachis hipogaea). Analiza sastava kikirikija pokazuje da on sadrži mnoge zdrave supstance koje nalazimo i u soji i drugim mahunarkama. Ako 2 jela poseduju isti potencijal u dobrohotnom delovanju po vaše zdravlje, radije se opredelite za ono koje vam se više sviđa.

Pod time podrazumevamo isto što tvrde i imunolozi, zadovoljstvo dobro deluje na imunološki sistem. I budimo pošteni, ko to soju voli više od kikirikija? Posebni dobitak ostvarujete odabirom španskog kikirikija.

Tanka unutrašnja crvena opna kojom je on omotan izvor je oligomernih procijanida (OPC), supstanci koje takođe mogu koristiti u nadzoru hormonima izazvanog raka i, moguće, endometritisa.

Lucerna (Medicago sativa). Izdanci lucerke sadrže fitoestrogene, pa ih stoga slobodno koristite u pripravi salata. Čak i ako ne deluje na ublažavanje simptoma endometritisa, konzumiranje većih količina povrća smanjuje rizik od dobijanja raka.

Međutim, ako imate lupus, odnosno hroničnu tuberkuloznu upalu kože ili ste mu genetski skloni, izbegavajte upotrebu izdanaka lucerke. Postoje neki dokazi da ga oni mogu izazvati, posebno kod osetljivih osoba.

Pupoljka (Oenothera biennis). Kad govorim o ulju pupoljke, pre ga smatram lekom za predmenstrualni sindrom (PMS), nego za lečenje endometritisa. Vodiči za prirodnu medicinu, spominju ga kao sredstvo za lečenje ove bolesti gotovo isto tako često kao i seme lana i soju.

Ulje pupoljke sadrži gama-linolensku kiselinu i triptofan, 2 supstancije koje, po svemu sudeći, povoljno utiču na opšte zdravstveno stanje kod žena.

Check Also

UDARNA VEST! KOVID TEST NE OTKRIVA IZRIČITO KOVID- NEGO VIRUSE UOPŠTE?!

Rani rezultati istraživanja novog testa na koronavirus otvaraju mogućnost “brzog prepoznavanja” bolesti koji bi se …